ENERGI

Equinor vil ikke ta Castberg-oljen i land ved Nordkapp

Mener samfunnet vil tape milliarder på å bygge ilandføringsterminal.

Equinor mener samfunnet vil tape milliarder på å opprette en ilandføringsterminal for Castberg-oljen ved Nordkapp. bildet er fra Skruis-feltet, som er vurdert knyttet sammen med Castberg-feltet åtte kilometer unna.
Equinor mener samfunnet vil tape milliarder på å opprette en ilandføringsterminal for Castberg-oljen ved Nordkapp. bildet er fra Skruis-feltet, som er vurdert knyttet sammen med Castberg-feltet åtte kilometer unna. Foto: Jan Arne Wold/Woldcam - Equinor
27. des. 2018 - 08:00

Ilandføring av oljen fra Barentshavet ved Nordkapp ga håp om lokale ringvirkninger. Nå mener Equinor at samfunnet vil tape stort på en ny terminal i Finnmark.

Oljeselskapene mener det er mer lønnsomt å sende oljen rett fra feltene til internasjonale markeder. Konklusjonen er at samfunnet vil tape over 2 milliarder kroner på oljeomlasting ved en nedskalert terminal ved Nordkapp, skriver Dagens Næringsliv.

I en fersk stortingsproposisjon fra Olje- og energidepartementet heter det at ingen av de utredede løsningene framstår som samfunnsøkonomisk lønnsomme. Tilbakemeldingen til Stortinget er basert på foreløpige vurderinger fra oljeselskapsgruppen Barents Sea Oil Infrastructure, anført av Equinor.

Misfornøyd med utsatt avgjørelse

Kostnadsanslagene, som også omfatter et alternativ med skip-til-skipsomlasting i fjorden til 1,5 milliarder kroner, er ifølge dokumentet til Stortinget beheftet med en usikkerhet på pluss-minus 40 prosent. Equinor mener det er behov for ytterligere utredninger fram til høsten 2019.

Høyres fraksjonsleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Stefan Heggelund, er ikke glad for at beslutningen om terminal ved Nordkapp skyves et år fram i tid når Stortinget ba om et beslutningsgrunnlag allerede i høst. Han viser også til at Equinor tidligere har drevet opp forventningene til lokale ringvirkninger med en terminalløsning.

– Equinor arrangerte til og med en fest i fjæra, en mottakelse med champagne i 2013 der oppe, sier han.

I Equinor presiseres det at usikkerheten fortsatt er stor, og man ønsker ikke å forskuttere utfallet. Det understrekes at en beslutning høsten 2019 er tidsnok til å rekke feltoppstart i 2022.

SV: Equinor har ført folk bak lyset

I SV mener man Equinor har ført folk bak lyset ved å love gull og grønne skoger.

– Equinor førte folk i Finnmark bak lyset da de kom med champagne og feiret i fjæra på Veidnes i 2013, sier SV-representant Lars Haltbrekken.

– Gang på gang lover oljeindustrien gull og grønne skoger i form av lokale ringvirkninger, dersom de får gjennomslag for sine ønsker om stadig nye oljefelt. Slik skaffer de seg flertall for å bygge ut stadig nye oljefelt i klimaendringenes tid. En tid hvor utslippene må kraftig ned, ikke opp fra nye oljefelt, understreker han.

Johan Castberg-feltet er basert på funnene Skrugard, Havis og Drivis i årene 2011 til 2014. Det skal bygges ut med et produksjons- og lagerskip knyttet til undersjøiske satellitter, og har et budsjett på 49 milliarder kroner. Oljereservene er beregnet til 558 millioner fat.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.