OLJE OG GASS

Equinor tar pause i seismikkaktiviteten i Nordsjøen

– I praksis vil store deler av Nordsjøen være stengt for fiske fra mai til september.

Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Foto: Oljedirektoratet
15. juni 2018 - 12:56
Equinor setter seismikkundersøkelsene i Nordsjøen på pause fram til mandag etter at flere organisasjoner har uttrykt bekymring for konsekvensene for fisket.
 

Det er meldt inn totalt åtte seismiske undersøkelser i den vestre delen av norsk sokkel denne sesongen, fem på havbunnen og tre elektromagnetiske. I tillegg er det meldt inn tre større undersøkelser med tauet seismikk på Vikingbanken og sentrale deler av Nordsjøen, sør til Utsiragrunnen. De siste vil beslaglegge store arealer, påpeker Norges Fiskarlag.

– I praksis vil store deler av Nordsjøen være stengt for fiske dersom alle undersøkelsene gjennomføres som planlagt i perioden mai til september, påpekte vi i vårt brev til myndighetene, sier fagansvarlig Sonja Elin Kleven Jakobsen i Fiskarlaget.

Organisasjonen Fiskebåt er også sterkt engasjert i saken, og forteller at de den siste uka har mottatt flere henvendelser fra sine medlemmer om den seismiske aktiviteten på Vikingbanken/Osebergefeltet i Nordsjøen.

– Ifølge fiskerne står silda spredt og høyt i vannskorpen, noe som også tidligere er observert i områder hvor det skytes seismikk. Dette er uheldig for dem som driver fiske, sier avdelingsleder i Fiskebåt, Espen Jacobsen.

Fiskebåt, Norges Fiskarlag og Fiskeridirektoratet har den siste uka hatt fortløpende kontakt med Oljedirektoratet og involverte selskaper for å finne en løsning på problemet. Fredag ble det klart at Equinor, tidligere Statoil, har besluttet å sette undersøkelsene på Osebergfeltet på pause fram til mandag klokken 14.

– Fiskebåt er svært tilfreds med at Equinor har vist ansvarlighet ved å ta hensyn til fiskeriene ved å utsette pågående seismiske undersøkelser. Dette viser at dialogen mellom fiskeriene og Equinor fungerer, sier Jacobsen.

Fiskebåt vil følge opp saken på neste dialogmøte førstkommende mandag.

Norges Fiskarlag frykter interessekonflikter med fiskeriindustrien og etterlyser i brevet til Olje- og energidepartementet bedre samordning fra myndighetenes side.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.