ENERGI

Equinor skroter havvindkontrakt i New York

– Ikke overraskende at en får kostnadsproblemer, sier professor emeritus Finn Gunnar Nilsen ved Bergen Offshore Wind Centre og peker på at både EU, USA, Kina og Sør-Korea skalerer opp sin havvindsatsing.

Equinors fornybarsjef Pål Eitrheim Eitrheim sier de skal jobbe videre med å gjøre prosjektene mer finansielt robuste.
Equinors fornybarsjef Pål Eitrheim Eitrheim sier de skal jobbe videre med å gjøre prosjektene mer finansielt robuste. Foto: Vidar Ruud/NTB
4. jan. 2024 - 08:09

Equinor og BP har trukket seg fra én av de tre kraftavtalene for et havvindprosjekt i New York som ble et stort kostnadssluk.

Selskapene har besluttet å trekke seg fra kontrakten som gjelder for prosjektet Empire Wind 2 (EW2), skriver Equinor i en pressemelding. For de to andre, Empire Wind 1 (EW1) og Beacon Wind 2 (BW1), gjøres det ingen endringer nå.

– Det er ikke overraskende at en får kostnadsproblemer med økte kostnader på nøkkelkomponenter, materialer og inflasjonen generelt, sier professor emeritus Finn Gunnar Nielsen til TU.

Han er tilknyttet Bergen Offshore Wind Centre ved Universitetet i Bergen, der han var direktør frem til han gikk av med pensjon i fjor. 

Ikke til å unngå

Professor emeritus Finn Gunnar Nielsen. <i>Foto:  Universitetet i Bergen</i>
Professor emeritus Finn Gunnar Nielsen. Foto:  Universitetet i Bergen

– Dette er nok en utfordring jeg tror vi må leve med når EU, USA, Kina, Sør-Korea – ja, alle – skal skalere opp sin havvindsatsing og leverandørkjedene har kapasitetsproblemer, sier han og legger til:

– I tillegg kommer problemer og usikkerhet knyttet til krig og sanksjoner.

Nielsen har forsket på vindturbiner og vært med å utvikle en av verdens første fullskala, flytende vindturbiner.

Inflasjon, renteøkning og flaskehalser i forsyningskjeden førte til at kraftsalgavtalen for Empire Wind 2 ikke var bærekraftig, ifølge Equinor.

Som følge av at kostnadsøkningene har ødelagt lønnsomheten i havvindprosjektene, ba Equinor og BP i juni 2022 om bedre vilkår. Myndighetene i delstaten New York avviste forespørselen i oktober i fjor, og prosjektenes fremtid er uviss.

Unngikk stor gebyrøkning

Equinor og Aker BP opprettet fellesforetak for å utvikle havvindprosjektet Empire Wind, utenfor Long Island, New York, som skal gi strøm til to millioner husstander.

Equinors fornybarsjef Pål Eitrheim sier til Dagens Næringsliv at beslutningen er tatt for å unngå en stor økning av termineringsgebyret som ville inntruffet ved overgangen til det nye året.

Med det slipper Equinor og BP unna med en regning på 6,3 millioner dollar på deling, ifølge DN. Ifølge DNs regnestykke ville den eskalert til rundt 30 millioner dollar 1. januar, eller 310 millioner kroner.

Eitrheim sier at de nå «tar et par steg tilbake», men at selskapene skal jobbe videre med å gjøre prosjektene mer finansielt robuste.

Direktør for Equinor Renewables Americas, Molly Morris, opplyser i meldingen fra selskapet at beslutningen gir Equinor «mulighet til å rekalibrere og utvikle Empire Wind 2 til et sterkere og mer robust prosjekt». 

Les også

Equinor-sjefen om havvind: Tror situasjonen vil være utfordrende i et år eller to til

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.