OLJE OG GASS

Equinor får den aller første tillatelsen til å lagre CO2

I Nordsjøen.

Illustrasjon av CO2-lager i Nordsjøen.
Illustrasjon av CO2-lager i Nordsjøen. Illustrasjon: Equinor
11. jan. 2019 - 14:33
Equinor er tildelt den første utnyttelsestillatelsen for lagring av CO2 på norsk sokkel. Arealet ligger ved Trollfeltet i den nordlige delen av Nordsjøen.
 

Den norske petroleumsgiganten søkte om utnyttelsestillatelse nummer 1 sammen med samarbeidspartene Shell og Total. Tillatelsen gjelder et undersjøisk reservoar til lagring av CO2.

Gjennomfører studier

Prosjektet har navnet Northern Lights, og sammen skal selskapene gjennomføre forprosjektstudier for å vurdere mulighetene for et CO2-lager knyttet til en løsning med fullskala CO2-håndtering. Denne forprosjekteringen vil gi mer nøyaktige kostnadsestimater fram mot en investeringsbeslutning.

– Regjeringen har ambisjon om å realisere en kostnadseffektiv løsning for fullskala CO₂-håndtering i Norge, gitt at dette gir teknologiutvikling i et internasjonalt perspektiv. Selskapenes arbeid med å modne fram en lagerløsning for CO₂ er en nødvendig forutsetning for at vi skal lykkes med dette, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp).

Utlysningen var i juli, mens søknadsfristen gikk ut i september. Samarbeidet med Equinor, Shell og Total var eneste søker.

Equinor og samarbeidspartnere skal etter planen levere såkalt PUD – Plan for utbygging og drift i løpet av året. Det legges opp til en investeringsbeslutning i 2020/2021. Prosjektet kan da settes i drift i 2023 eller 2024.

Også Gassnova er fornøyd med at den all første tillatelsen for lagring av CO2 på norsk sokkel er tildelt.

– Tillatelsen er en viktig milepæl i Norges store klimaprosjekt for å fange, transportere og lagre CO2 fra industrien, sier administrerende direktør Trude Sundset i Gassnova i en melding.

Industrikilder

Lageret er en del av fullskalaprosjektet for CO2-fangst, -lagring og -transport i Norge. Etter planen skal det fanges CO2 fra sementanlegget til Norcem i Breivik og fra energigjenvinningsanlegget til Fortum Oslo Varme på Klemetsrud – dersom Regjeringen velger å gå videre med prosjektet.

Lageret skal i tillegg bygges med kapasitet til å kunne ta imot CO2 fra flere industrikilder.

Svenske Preem har allerede meldt sin interesse, dersom de går videre med sitt prosjekt for CO2-fangst ved raffineriet sitt like utenfor Gøteborg. 

I tillegg skal Equinor, Shell og Total ha etablert kontakt med flere tidligfaseprosjekter, og ser på muligheten for å lagre CO2 fra ulike anlegg hvor de selv har eierinteresser.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.