INDUSTRI

EØS-lov nektet Røros-selskapet å selge disse

– Stanset nesten hele bedriften.

Øyvind LieØyvind LieJournalist
17. juni 2015 - 14:03

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forbød i 2013 de tre norske selskapene Røros Metall, Scandinavian Appliances og Thermocold KFD å selge kjølehjørner til husholdningsbruk.

Grunnen er at produktene var så lite energieffektive at de brøt med økodesignforskriften, som Norge må følge opp fordi vi er med i EØS.

Men Olje- og energidepartementet (OED) har nå gitt Røros Metall fullt medhold, og satt NVEs vedtak til side.

Begrunnelsen er at kjølehjørnene fra Røros Metall ikke kan anses å være utformet for husholdningsbruk, og derfor ikke omfattet av økodesignforskriften.

Ny EU-lov:Ny EU-lov: Norge kan trenge 24.000 flere elbilladere på seks år

– Stanset nesten bedriften

Det hjelper Røros Metall lite.

– For vår del har det ingen betydning. Staten har allerede nesten slått bena under bedriften. Vi mistet tjue prosent av omsetningen over natta. Nå har vi vært ute av markedet i nesten to år, og vi kommer ikke til å begynne å satse på produktet igjen, sier selskapets administrerende direktør, Håvard Augensen, til Teknisk Ukeblad.

Til sammen anslår han at selskapet har tapt 40 millioner kroner på salgsnekten gjennom de to årene. Seks personer mistet jobben hos Røros Metall som følge av forbudet.

– Det hele er en lei historie. Men jeg synes nesten det er verre at de nå går tilbake på vedtaket. Det synes jeg er merkelig, sier han.

NVE mente at Røros Metalls kjølehjørner på 1300 liter og 850 liter ikke tilfredsstilte kravene til energibruk. De skulle ikke overskredet 44 på energieffektivitetsindeksen, men ifølge NVE nådde de to skapene hele 352 og 435 på indeksen.

Les også: «Thorvald» skal ta over jobben til traktoren

Tømte lageret

NVEs vedtak, som kom i april 2013, førte til umiddelbar stans i produksjonen. Røros Metall klaget på avgjørelsen, og NVE ga vedtaket oppsettende virkning fram til OED fikk ferdigbehandlet saken.

Men det var ikke aktuelt for Røros Metall å fortsette å satse på kjølehjørnene.

– Som liten aktør er bestillingskvantaene relativt høye for å kunne få gode priser. Så vi turte ikke å bygge opp varelageret igjen. Vi hadde ikke mye valg. Den oppsettende virkningen ga oss tid til å tømme råvarelageret, og å være tydelig i vår videre markedsføring av produktet, sier Augensen.

I tillegg legger han til at markedet for kjølehjørner er nedadgående fordi det bygges mange små leiligheter med dårlig plass til kjølehjørner.

Les også: Du har trolig hundrevis av disse uten å vite om det

Husholdningsbruk

I klagen reagerte Røros Metall på at det ikke er klart hva «husholdningsbruk» betyr, og at tolkningen av dette varierer fra språk til språk i EU. Selskapet argumenterte for at kjølehjørnene ikke var omfattet av regelverket, siden de er produsert for å oppfylle kravene som stilles til storkjøkken og profesjonelle kjøleskap.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Våre kjølehjørner bruker mer energi enn et vanlig kjøleskap, de er fire ganger så store. Men så så vi en åpning mot at det skulle tilbys mot det profesjonelle marked, deriblant barnehager, skoler og så videre, sier Augensen.

Selskapet nektet ikke for at folk brukte kjøleskapene i sine hjem. Men de mente det var tiltenkt bruk i produksjonsfasen, og ikke faktisk bruk som skulle avgjøre om kjølehjørnet skulle regnes til husholdningsbruk eller ikke.

Har ventet på påbud siden 1994: Har ventet på påbud siden 1994 - nå skal salget av disse endelig ta av

Språkstrid

Røros Metall påpekte at den norske uoffisielle oversettelsen av forordningen ikke skulle tillegges avgjørende vekt. Selskapet viste til ulikheter mellom forskjellige språkversjoner, hvor flere peker på tiltenkt bruk som det avgjørende.

I sin avgjørelse understreker OED at alle språk har lik gyldighet i EU, og at dette må legges til grunn i den juridiske tolkningen av saken. Det er i denne saken snakk om små nyanser, slik at man ifølge departementet må ta hensyn til summen av alle de språklige versjonene.

NVE har ifølge OED derimot lagt vekt blant annet på den franske og den uoffisielle norske versjonen, som taler for at den faktiske bruken er avgjørende for om et produkt er «til husholdningsbruk» og dermed omfattet av regelverket.

Men OED viser til at andre språkversjoner, som den danske, svenske, engelske og tyske, taler for at det er produktets formål og tiltenkte bruk som skal være avgjørende.

Departementet skriver at de ikke ser grunn til å legge avgjørende vekt på den franske språkversjonen.

Norges største ingeniørbragd: Norges største ingeniørbragd: Disse to fikk desidert flest stemmer

Intensjonen avgjør

OED understreker at for andre apparater, som for eksempel vaskemaskiner, er det apparatets utforming som er avgjørende for om det faller innenfor forordningen, ikke hvem som kjøper og bruker det.

«Vurderingen av om produktene oppfyller økodesignkravene må gjøres i en tidlig fase før produktet kan bringes i omsetning, der man kun kjenner produktets tiltenkte bruk», skriver departementet i sitt vedtak, som Teknisk Ukeblad har fått innsyn i.

Videre understreker OED at hensynet til forutsigbare regler og forholdet til annet regelverk taler for at produktets bruksformål er avgjørende.

Departementet konkluderer med at kjølehjørnene fra Røros Metall ikke kan anses å være utformet for husholdningsbruk, og at det ikke er rettslig grunnlag for omsetningsforbud. Vedtaket kan ikke klages videre.

Eierne flytter halve maskinparken: Eierne flytter halve maskinparken - resten kan bli starten på et norsk industrieventyr

Kom seg på bena

Å miste tjue prosent av omsetningen over natta har svekket selskapets inntjening. Men selskapet har økt produksjonen innen sin primærvirksomhet, kjøkkenvifter og kjøkkenhetter. Omsetningen og antall ansatte er derfor nå tilbake på nivå med før NVEs vedtak, sier Augensen.

OED opprettholder NVEs forbud mot å selge Thermocolds kjølehjørne Thermolux, på 1300 liter. Det var ifølge departementet nemlig ikke egnet for annet enn husholdninger, og omfattes dermed av økodesignforskriften.

OED er også enig i NVEs avgjørelse om at Scandinavian Appliances’ kjølehjørne var omfattet av økodesignforskriften og dermed ikke skulle selges. I mellomtiden har imidlertid selskapet laget et nytt kjølehjørne til privat bruk som oppfyller kravene.

Thermocold opplyser til Teknisk Ukeblad at også de nå ferd med å utvikle et kjølehjørne som oppfyller kravene i økodesignforskriften.

Eksporterer for 8 milliarder i året: Denne næringen eksporterte for 8 milliarder - kan den ta av i Norge?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.