ENERGI

Energiministeren advarer: Strømprisene kan gå «helt bananas»

Hvis ikke Russland leverer gass til Tyskland får det store konsekvenser for de norske strømprisene, slår energiminister Terje Aasland (Ap) fast.

Strømprisene til vinteren kan bli svært høye, særlig om Russland stanser gassleveransene til Tyskland, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).
Strømprisene til vinteren kan bli svært høye, særlig om Russland stanser gassleveransene til Tyskland, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
15. juli 2022 - 08:00

Onsdag kveld varslet energiministeren at kraftprodusentene må rapportere særskilt fram til neste sommer om detaljer i vanndisponeringen.

– Magasinkapasiteten i Sør-Norge bør spares på. Vi har sagt tydelig at lukene bør skalkes. Nå ønsker vi en detaljoversikt for å se hvordan kraften brukes, sier Aasland til Europower.

Han håper rapporteringen vil bidra til at det ikke blir behov for strømrasjonering kommende vinter.

En usikkerhetsfaktor er hvordan energikrisen i Europa vil påvirke norske forhold. Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen advarte nylig om at Tyskland kan komme til å stanse eksport til vinteren, fordi landet vil trenge energien selv.

Gassrørledningen Nord Stream 1, som går fra Russland til Tyskland, er for tiden til vedlikehold, og det er usikkert om Russland vil sende gass gjennom den når det arbeidet er ferdig – etter planen neste uke.

– Hvis den ikke kommer i gang, er det en enda mer krevende situasjon. Sannsynligheten for at prisene da går helt bananas, er veldig stor, svarer Aasland.

Gassrørledningen Nord Stream 1 er viktig for Tysklands gassforsyning.
Les også

Gazprom: Ingen garanti for at gassrørledningen Nord Stream vil virke

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.