INDUSTRI

En skikkelig fremtidsnerd hjelper oss å spå fremtiden

For å hjelpe oss å se inn i krystallkula i det vi passerer 400 podcaster har vi fått med en ordentlig fremtidsnerd.

Foto: Odd Richard Valmot
9. des. 2021 - 17:00

Hvordan ser framtiden ut? Det er det mange som lurer på, men det er mye som tyder på at klimatiltakene vil spille en veldig stor rolle i mange land. I vårt også.

Astrofysiker Eirik Newth er en gammel kjenning med veldig mange meninger om teknologi. Han er medlem av regjeringens lavutslippsutvalg. Som oss er han skeptisk både som Norge klarer å redusere utslippene som vi har forpliktet oss til og til om verden klarer å holde seg under 1,5 grader temperaturstigning. Tvert imot tror har at vi kommer til å passere dette med god fart videre mot to grader. Vi må si oss helt enig. Ingen ting tyder på at vi skal klare å bremse så mye.

Ikke minst fordi vi har så lite verktøy i verktøykassen. I Norge har vi til og med tatt ut et par som kunne ha hjulpet. Ikke skal vi ha kjernekraft og ikke skal vi ha landbasert vindkraft.

Dette ser ikke bra ut, men verre for oss er at vi kan få vårt eget Kodak-øyeblikk. Som da de ønsket å holde seg fast i fortiden selv om de så framtiden komme. For når kullkraften er borte er det oljen og gassen som står for tur.

Vi snakker selvfølgelig ikke bare om energi og økt global oppvarming når vi har Newth i studio. Vi dekker også elektrisk luftfart, småsatellitter og mye annet.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Les også

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.