KARRIERE

Én av fire tør ikke varsle om kritikkverdige forhold på jobben

Ny undersøkelse.

En ny undersøkelse viser at én av fire som har opplevd kritikkverdige forhold på jobb lar være å varsle.
En ny undersøkelse viser at én av fire som har opplevd kritikkverdige forhold på jobb lar være å varsle. Bilde: Colourbox
NTB
28. mars 2017 - 09:53

Frykt for å miste jobben er hovedgrunnen til at en fjerdedel av dem som oppdager kritikkverdige forhold på sin arbeidsplass, velger å ikke si ifra.

Mange av dem som varsler, blir refset, baksnakket og presset til å slutte. Det er blant funnene i den årlige undersøkelsen Norsk Ledelsesbarometer.

– På enkelte arbeidsplasser innledes det nærmest automatisk oppsigelsesprosess mot ansatte som er kritiske, hevder forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne.

Blir baksnakket og får refs

Det er Arbeidsforskningsinstituttet som har gjennomført undersøkelsen på oppdrag fra organisasjonen Lederne.

Nesten 3.300 ledere og mellomledere deltok i undersøkelsen, og over halvparten av dem har opplevd kritikkverdige forhold i sin virksomhet.

Én av fire sier at de unnlot å varsle om disse forholdene.

Blant dem som valgte å varsle, oppgir 45 prosent at de ble utsatt for baksnakking, mens 26 prosent fikk refs av sin overordnende. 17 prosent sier at de fikk karrieren skadd eller ødelagt, mens 9 prosent følte seg tvunget ut av stillingen.

– Tøffere klima for varslere

Advokat Birthe Eriksen, som har doktorgrad ved Universitetet i Bergen om arbeidstakeres rett til å varsle, mener at undersøkelsen bekrefter andre lignende studier de siste årene.

– Det er også min erfaring at det har blitt et tøffere klima for varslere de siste årene, sier Eriksen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.