SAMFERDSEL

Elon Musks tunnelborebedrift skal lage Tesla-«flytog» til O'Hare-flyplassen

Har inngått avtale med Chicagos ordfører.

Disse enhetene skal frakte passasjerer til og fra O'Hare-flyplassen dersom planene gjennomføres.
Disse enhetene skal frakte passasjerer til og fra O'Hare-flyplassen dersom planene gjennomføres. Foto: The Boring Company
Marius ValleMarius ValleJournalist
14. juni 2018 - 13:45

The Boring Company, Elon Musks tunnelborebedrift, er i samtaler med Chicagos myndigheter om å bygge en tunnel og et transittsystem fra et sentralt område av byen til O'Hare-flyplassen.

O'Hare er en av verdens travleste flyplasser.

Musks selskap var ett av fire som leverte forslag i en anbudskonkurranse. Nå er håpet at det skal komme på plass høyhastighetstransport fra byens sentrale forretningsdistrikt, the Loop, skriver the Chicago Tribune.

Systemet skal sørge for at autonome farkoster frakter inntil 16 passasjerer av gangen gjennom tunnelen. Farkostene skal være basert på Teslas kjøretøyplattform, nærmere bestemt Model X.

Den skal angivelig kunne komme opp i hastigheter på 160 kilometer i timen. 

Fra 50 til 12 minutter

Slik ser The Boring Company for seg terminalen ved flyplassen. <i>Foto:  The Boring Company</i>
Slik ser The Boring Company for seg terminalen ved flyplassen. Foto:  The Boring Company

O'Hare-flyplassen ligger ikke mer enn 28 kilometer fra området hvor tunnelen skal graves fra, men i bil eller med tog tar denne reisen omtrent 50 minutter. Musks forslag sies å kunne gjøre unna turen på 12 minutter.

Prisen er estimert til mellom 20 og 25 dollar (160-200 kr.) per tur. 

Inntil videre er imidlertid det meste uklart. Talsmenn for byen og Boring Company sier ifølge avisen at det er for tidlig å si noe om når systemet kan stå klart, og hvor mye det vil koste.

Avisens kilder hevder imidlertid at Boring har sagt at prosjektet vil koste mindre enn en milliard dollar (8 mrd. kr.). Boring skal angivelig beholde alle inntekter, men det skal ikke være avgjort hvem som skal eie tunnelene.

Uprøvd løsning

I desember ble det klart at Elon Musk planla å bygge sin egne tunnelboremaskin. Nå er maskinen, som har fått navnet Godot ikke bare klar, men allerede i gang med tunneldrivingen. <i>Bilde:  The Boring company/ Elon Musk</i>
I desember ble det klart at Elon Musk planla å bygge sin egne tunnelboremaskin. Nå er maskinen, som har fått navnet Godot ikke bare klar, men allerede i gang med tunneldrivingen. Bilde:  The Boring company/ Elon Musk

Systemet Boring Company skal levere er dessuten ikke bygget noe sted, og er i så måte en uprøvd løsning. Om systemet faktisk kommer på plass, vil det sørge for at planer om å bygge en tradisjonell høyhastighets jernbane til flyplassen skrinlegges.

Løsningen er tidligere presentert som et forslag til å integrere tunneler som en ny del av veinettet, hvor biler fraktes på vogner gjennom tunneler under byer. Det er så vidt vi forstår ikke lagt opp til at Chicago-systemet skal fungere slik.

Det er ventet at Musk og ordfører Rahm Emanuel skal offentliggjøre planene formelt i kveld norsk tid.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.