INDUSTRI

Elkem overtar REC Solar

Avhengig av råvaren.

VISUELL KONTROLL: Hvert ferdigproduserte panel med 60 celler blir kontrollert visuelt og kontrollmålt for å sjekke at effekten er som oppgitt og garantert.
VISUELL KONTROLL: Hvert ferdigproduserte panel med 60 celler blir kontrollert visuelt og kontrollmålt for å sjekke at effekten er som oppgitt og garantert. Bilde: Tore Stensvold
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
24. nov. 2014 - 11:33

Elkem

  • Elkem satser ifølge egne hjemmesider betydelig i solarindustrien og innenfor forskning og utvikling av nye miljøvennlige produkter og energisparende prosesser.
  • Hovedprodukter er silisium, solcellesilisium, spesiallegeringer til støperi-industrien, karbon og microsilica.
  • Selskapet har produksjonsanlegg i Europa, Nord-Amerika, Sør-Amerika og Asia og et omfattende nett av salgskontorer og agenter i de viktigste markedene.
  • Elkem har ca. 2.100 ansatte og er heleid av China National Bluestar.
  • Omsetning i 2013 er 7,9 milliarder kroner.

I fjor skilte REC ut sin silisiumproduksjon og endret navn til REC Solar. Nå kjøpes dette opp av en tidligere konkurrent innen silisiumproduksjon.

Et enstemmig styre anbefaler salg av REC Solar. Prisen er ca. 4,3 milliarder kroner.

Elkem er en av verdens største produsenter av silisium til ulike formål som kjemisk industri, elektronikk og aluminiumsindustri samt til solcelleproduksjon.

REC Solar har sin produksjon av solceller og paneler ved en fabrikk i Singapore, basert på importert silisium.

Les også: Sivilingeniør-studenter stryker med vilje

Ulogisk i fjor

I fjor sa ledelsen i REC Group at synergien mellom Solar-enheten og silisium ikke var så åpenbar, og selskapet delte seg i to børsnoterte enheter.

I dag ble det kjent at kinesiskeide Elkem overtar solcelleprodusenten REC Solars 1.700 ansatte og en omsetning på 647 millioner dollar, tilsvarende 4,4 milliarder kroner.

Hovedkontoret er i Oslo, men hovedaktiviteten er i Singapore der selskapet åpnet en flunkende ny fabrikk i 2010. Samme år åpnet REC Silicon to nye silisiumfabrikker i USA, Moses Lake III og IV. USA-fabrikken produserte verdens reneste silisium og leverte også til konkurrerende solcelleselskaper.

Les også: Forskere klør seg i hodet over mystisk kumlokk-fenomen

Logisk i år

Konsernsjef i Elkem, Helge Aasen, sier i en pressemelding at Elkem-gruppen har et strategisk mål om å vokse i solindustrien. Ambisjonen er å etablere en ledende integrert PV-aktør (photovoltaic).

Ifølge Aasen er det god strategisk match mellom selskapene. Den sammenslåtte enheten vil ha en sterk base for ytterligere utvikling med REC Solars’ ledende globale merkevare, sterke distribusjonskanaler og rykte for kvalitet.

I 2011 ble Elkem kjøpt av China National Bluestar. Selger var Orkla, som tidligere også var storaksjonær i REC. De kinesiske eierene har stor tro på Elkem i Norge og silisiumproduksjon til soceller. Elekm Solar i Kristiansand ble i år gjenåpnet etter en paue siden 2011.

Les også: NTNU den store vinneren i ny forskningstildeling

Kinesisk konkurranse

REC ble startet i 1994 som ScanWafer. Selskapet opplevde en kraftig vekst med åpning av flere produksjonslegg for silisium-wafere (skiver) fram mot midten av 2000-tallet. Da ble konkurransen fra subsidierte kinesiske aktører for sterk.

Det ble i 2008 besluttet å åpne fabrikk i Singapore med lavere produksjonskostnader og nærhet til et stort marked. I 2012 ble siste waferfabrikk nedlagt i Norge.

Elkems oppkjøpstilbud er akseptert av REC Solars aksjonærer. Det er altså snakk om et vennlig oppkjøp.

Les også:

Så mye billigere blir hybridbilene  

Det har aldri hastet mer å bygge en norsk bru

Derfor vil de lage «garasjer» på havbunnen  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.