ENERGI

Forsvarsekspert til NRK: – Norsk gassforsyning sannsynligvis Europas største sabotasjemål

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener norsk gassforsyning trolig er det største og mest strategisk viktige sabotasjemålet i Europa nå.

Det er oppdaget lekkasjer på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 utenfor den danske øya Bornholm.
Det er oppdaget lekkasjer på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 utenfor den danske øya Bornholm. Foto: AP / NTB
28. sep. 2022 - 05:17

– Vi har en storkrig i Europa akkurat nå. Norsk gassforsyning er sannsynligvis det største og mest strategisk viktige sabotasjemålet i hele Europa akkurat nå, sier Karlsen til NRK. Han er forsker ved Forsvarets høgskole.

– Det kan gjøres på mange måter, med dykkere, ubåter, ubemannede fartøy eller cyberangrep mot landinstallasjoner. Den trusselen tror jeg vi skal ta veldig alvorlig. Hvis det skulle skje, står vi overfor en svært alvorlig opptrapping av konflikten.

– Er det akutt?

– Det har vel hele debatten i dag vist veldig tydelig.

Tre lekkasjer

Det er oppdaget gasslekkasjer tre steder på de to gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersjøen. To av lekkasjene er på Nord Stream 1 i svensk økonomisk sone, omtrent utenfor Simrishamn i Sverige. Nord Stream 2 lekker i dansk økonomisk sone, sørøst for Bornholm. Både norske, danske og svenske målestasjoner registrerte kraftige eksplosjoner i de samme områdene som gasslekkasjene oppsto.

Flere lands ledere har gått ut og sagt at gasslekkasjene trolig er et resultat av sabotasje, inkludert statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Økt beredskap

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sa tidligere tirsdag at beredskapen på norsk sokkel blir skjerpet etter gasslekkasjene.

Terje Aasland.
Les også

Snart to måneder uten lyd fra Asland – ordfører vil ha kjernekraft-svar

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.