SAMFERDSEL

E18 trenger 1,5-2 mrd til oppkjøp av boliger. Har kun fått 300 millioner

Avhengig av å kjøpe ut 200 boligeiere.

Det er behov for opp mot 2 milliarder kroner for å kjøpe ut alle tomtene i forbindelse med utbyggingen av E18 Vestkorridoren. I forslaget til nytt statsbudsjett bevilges det 300 millioner.
Det er behov for opp mot 2 milliarder kroner for å kjøpe ut alle tomtene i forbindelse med utbyggingen av E18 Vestkorridoren. I forslaget til nytt statsbudsjett bevilges det 300 millioner. Bilde: Statens Vegvesen
12. okt. 2017 - 12:25

Samferdselsbudsjettet økes med over fire milliarder kroner i regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2018.

Men det er ikke alle prosjekter som har grunn til å juble av den grunn. 

Selv om Vegvesenet tidligere har vært ute og fortalt at det er behov for opp mot to milliarder kroner for å få kjøpt opp alle tomtene det er nødvendig å kjøpe for å få bygget ut E18 Vestkorridoren i løpet av 2019, er forslaget i budsjettet langt under dette. 

Avhengig av kjempehopp

Regjeringen foreslår å bevilge 300 millioner kroner til grunnerverv langs E18 mellom Lysaker og Strand. 

– Det betyr at vi kommer til å jobbe videre med tanke på å få til en oppstart i slutten av 2019, sier Svein Røed, prosjektdirektør for store prosjekter i Statens Vegvesen. 

For at oppstart skal kunne skje i 2019 som forutsatt, er det med andre ord behov for en ekstrem økning i bevilgningen i budsjettet for 2019. 

– Totalt er det behov for mellom 1,5 og 2 milliarder kroner, så vi er avhengige av et sted mellom 1,3 og 1,7 milliarder i 2019, det er jo en ganske stor bevilgning, sier Røed. 

Halvveis i oppkjøpene

I 2017 ble det satt av 200 millioner kroner til grunnerverv langs E18. 

Røed er ikke overrasket over forslaget til bevilgning i 2018 på 300 millioner, men ønsker ikke å kommentere dette ytterligere før han har sett handlingsprogrammet, som han mottar fredag. 

– Da vil jeg kunne si mer om hva Stortinget ser for seg de neste seks årene, sier han. 

Så langt har Vegvesenet innløst drøye 100 boliger, og er i forhandlinger om mellom ti og 15 til. 

Totalt vil rundt 200 boliger måtte vike for at det skal være mulig å gjennomføre utbyggingen av europaveien. 

Mest til veiene 

Selv om bevilgningene til E18 forutsetter en ekstrem økning i 2019-budsjettet, er vei en vinner i det nye budsjettforslaget. 

Regjeringen foreslår å satse 36 milliarder kroner på veiformål i budsjettet for 2018, noe som tilsvarer en økning på 7,7 prosent fra årets budsjett. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Når det kommer til jernbanesatsing er tallene ikke like høye. Regjeringen foreslår å satse drøyt 23 milliarder kroner på jernbane, et kutt på litt over 12 prosent fra årets budsjett. 

Hovedprioriteringen i budsjettet for Samferdselsdepartementet er økt tilskudd til Nye Veier. Det er også lagt vekt på kollektivprosjekt i de største byene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.