SAMFERDSEL

E18-naboer vant i retten: Tildelt millioner på grunn av veiutbygging

Boligeiere langs E18 ved Høvik i Bærum tildeles inntil fire millioner kroner for ulempene de påføres under byggingen av ny motorvei.

Utbyggingen av E18 i Bærum skaper mye støy for de som bor inntil prosjektet.
Utbyggingen av E18 i Bærum skaper mye støy for de som bor inntil prosjektet. Foto: Kairubi Sofia Gavidia-Ascorio (Statens vegvesen)
14. sep. 2023 - 10:27

I en fersk dom fra Borgarting lagmannsrett får boligeiere langs E18 ved Høvik i Bærum erstatning på opptil fire millioner kroner for ulempene de påføres av den enorme motorveiutbyggingen. 

Det dreier seg om til sammen sju boenheter i Sandviksveien på sørsiden av E18, skriver Budstikka.

Erstatningsbeløpene varierer fra 865.000 kroner til 4.000.000.

En urimelig byrde

Arbeidene på Høvik startet i 2022 og er forventet å vare frem til 2029/2030.

Naboene som nå er tildelt erstatning, mener at eiendommene deres har mistet vesentlig verdi, både bruksverdi og økonomisk verdi, som følge av veibyggingen på Ramstadsletta. 

«For lange perioder viser støyprognosene støynivåer, særlig for eiendommene i Sandviksveien, som til dels går langt utover retningslinjene. For et barn på ti år fremstår ikke en anleggsperiode på åtte år som midlertidig», heter det i dommen.

Fem av eiendommene ligger langs Sandviksveien på sørsiden av E18, rett vest for Høvik sentrum. <i>Faksimile:  Borgarting Lagmannsrett</i>
Fem av eiendommene ligger langs Sandviksveien på sørsiden av E18, rett vest for Høvik sentrum. Faksimile:  Borgarting Lagmannsrett

Lagmannsretten konkluderer dermed med at beboerne må bære en «urimelig byrde for et tiltak som hele samfunnet har nytte og glede av» og at «forholdene for grunneierne under anleggsarbeidene fremstår som en vesentlig forverring av forholdene, sammenlignet med situasjonen for dem før arbeidene startet».

Første etappe av prosjektet

Strekningen fra Lysaker til Ramstadsletta er på 4,4 kilometer og er første etappe av E18 Vestkorridoren, som utgjør 17 kilometer ny hovedvei mellom Lysaker i Bærum og Drengsrud i Asker.

Samlet kostnadsramme for hele prosjektet var på 40 milliarder kroner i 2020.

Les også

Skroter E18-utbygging til Asker: – Ubegripelig

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.