INDUSTRI

Dystre utsikter for industrien

Gruer seg til neste år.

ETTERLYSER HANDLING: Petter Brukbakk, direktør for næringspolitikk i NHO (t.v.) og avdelingsdirektør Dag Årnes er bekymret for eksportindustrien. De mener regjeringen bør sette ned kostnadene på produksjon slik at eksportindustrien får bedre vilkår.
ETTERLYSER HANDLING: Petter Brukbakk, direktør for næringspolitikk i NHO (t.v.) og avdelingsdirektør Dag Årnes er bekymret for eksportindustrien. De mener regjeringen bør sette ned kostnadene på produksjon slik at eksportindustrien får bedre vilkår.Bilde: Håkon Jacobsen
3. sep. 2012 - 12:50

NHO har spurt 24 prosent av sine medlemsbedrifter om utsiktene for neste år. I dag la de fram økonomibarometeret for neste år.

Gjennomgangstonen er at leverandørene til olje- og gassindustrien ser for seg et lyst 2013, mens eksportbedriftene ser tunge skyer i horisonten.

– De store og viktige norske industribedriftene melder om en svak markedsutvikling. De neste årene blir det vanskelig i forhold til sysselsetting og nyinvesteringer. Investeringsnedgang påvirker evnen til å konkurrere på sikt, og det er alvorlig, sier avdelingsdirektør Dag Årnes i NHO til Teknisk Ukeblad.

Les også: Ber Sigbjørn Johnsen om hjelp

Problematisk

En sterk krone, formueskatt og særnorske avskrivningsregler er noe av det eksportbedriftene er spesielt bekymret for. Færre ordrer og mangel på arbeidskraft gjør at bedriftene ikke klarer å investere.  

Samlet sett melder derfor bedriftene at salg, priser og driftsresultatet kommer til å gå ned i 2013.

Petter Brukbakk, direktør for næringspolitikk i NHO, er bekymret for den trege investeringstakten.

– Over tid investeres det så lite at vi kan få dramatiske omstruktureringer som en følge. Det er grunn til at varsellampene må lyse sterkt nå, sier han.

Finansministeren: – Vi må holde tilbake lønnsveksten

Les også: Utenlandske ingeniører redder industriveksten

Merker resesjonen

Resesjonen i Europa er en av årsakene. EU-landenes samlede industriproduksjon var i juni 2012 to prosent lavere enn ett år tidligere, noe som slår rett inn i markedene for norskproduserte råvarer og investeringsvarer.

Dermed føler altså eksportindustrien nå resesjonen på kroppen.

– Vi syns nå det er grunnlag for å si at myndighetene må sette i gang tiltak for å få ned produksjonskostnadene, sier avdelingsdirektør Årnes.

Enkelte har det bra

Leverandørene til olje- og gassindustrien melder på sin side at de forventer sysselsettingsvekst på 3,8 prosent neste år.

Også bedrifter som driver innen bygg- og anlegg, samt bedrifter som leverer til offentlig sektor, er positive i forhold til neste år.

Les også:

Sterk krone truer industrien  

– Jeg må passe på at Norge går bra  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.