INDUSTRI

Sterk krone truer industrien

Det er 10 år siden forrige gang euroen ble notert så lavt mot norske kroner.

STERK VALUTA: Det er ti år siden sist norske kroner var så sterke mot euro.
STERK VALUTA: Det er ti år siden sist norske kroner var så sterke mot euro. Bilde: Scanpix
22. juli 2012 - 15:12

Da valutamarkedet stengte før helgen ble en euro omsatt for sju kroner og 37 øre.

Det er 10 år siden forrige gang euroen ble notert så lavt mot norske kroner.

Den gang ble kroneverdien styrket av Norges Bank som fastsatte styringsrenta til 7 prosent. I dag er den samme renta på 1,5 prosent. Dermed er ikke faren for en ny runde industridød like overhengende som for 10 år siden.

Den gang gikk 60.000 arbeidsplasser tapt.

Når kronekursen holder seg så sterk samtidig som norske renter er på et historisk lavt nivå, er forklaringen at krisen i Europa har gjort hele Skandinavia til en trygg havn for kapitalen.

Siste uke har for eksempel svenske kroner steget mer i verdi enn norske.

Les også: Norsk Industri etterlyser helhetlig politikk

Pengepolitikken er død

Mens industriens talsmenn for 10 år siden hamret løs på sentralbanksjefen som holdt et skyhøyt og særnorsk rentenivå, er det ikke pengepolitikken som denne gang kan hindre industridød.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener søkelyset må rettes mot finanspolitikken og lønnsutviklingen i offentlig sektor. Han tror ikke det sterke lønnsoppgjøret i offentlig sektor denne våren er et «arbeidsuhell» slik analyseselskapet Pøyry hevdet i en rapport i forrige uke.

Lier-Hansen mener årsaken er at sterke krefter innen offentlig sektor systematisk og gjennom flere år har misbrukt hele poenget med frontfagmodellen.

Det har man gjort ved å bruke lønnsutviklingen i eksportindustrien mer som et gulv enn som et tak, skriver Lie-Hansen på Norsk Industris hjemsider.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Terra Markets sier til E24 at inflasjonsmålet og dermed pengepolitikken er død. Et inflasjonsmål på 2,5 prosent er ikke lenger noe styringsverktøy, sier Andreassen.

Les også: Selger bilfabrikk for 1 euro

Finanspolitikken i et valgår

Det er ikke bare lønnsutviklingen i offentlig sektor, men også en romslig handlingsregel som nå truer norsk økonomis indre styrke.

I privat sektor er det likevel lønnsutviklingen som får størst oppmerksomhet.Lier-Hansen sier det er ingen rett for alle grupper å ha samme lønnsutvikling som industrien. Over tid vil alle være mest tjent med at lønnsutviklingen i samfunnet skjer innenfor rammene av hva konkurranseutsatt industri kan leve med.

– Industriansatte har et konkurranseutsatt yrke der stillingsvernet er «konjunkturavhengig». Andre velger yrker med sterkt stillingsvern der man simpelthen bevilger seg arbeidsplasser, sier Lier-Hansen.

Og nettopp bevilgninger ved bruk av oljepenger vil trolig bli det heteste temaet når budsjettet for valgåret 2013 skal legges fram i høst. Pengepolitikkens bestyrer, sentralbanksjef Øystein Olsen, foreslo tidligere i år å redusere bruken av oljepenger ved å endre handlingsregelen.

Les også:

Statoil gir Technip kontrakt på fire milliarder

Kongsberg Automotive får milliardkontrakt  

150 millioner til skipsinnovasjoner

De små bør få mer forskningsstøtte  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.