Det viser tall fra Nord Pool.
Snittprisen de tre første dagene i prisområdet NO2 i uke 27 var 232 øre per kWh. Snittprisen de tre første dagene i samme prisområde i uke 28 var 291 øre per kWh.
Det gir en snittøkning på 25 prosent på én uke.
Torsdag 7. juni kl. 10 var strømprisen i NO2, som dekker Sørlandet og Rogaland, på 234 øre per kWh. Torsdag 14. juli klokken 09.25 er prisen 333 øre per kWh. Det er en økning på 42 prosent.
Strømmen er som regel på sitt dyreste mellom klokken 8 og 9 på morgenen.
Samtidig er strømprisen i Midt-Norge (NO3) 1,9 øre per kWh, drøyt 175 ganger mindre. Der har for øvrig strømprisen falt kraftig den siste måneden.
Til sammenligning var døgnprisen i NO3 13. juni på 9,2 øre per kWh, mot på 1,8 øre per kWh 13. juli. Døgnpris er snittet av strømprisen for et helt døgn.
Doblede gasspriser
– Fastlands-Europa og Storbritannia baserer kraftbalansen sin på gass i mange timer av gangen. De veldig økte gassprisene er hovedårsaken til de siste par ukenes prisstigning, sier kraftanalytiker Bengt Longva i Storm Geo til TU.
– I tillegg er det fremdeles en tørr situasjonen i Sør-Norge, legger han til.
Det er lav fyllingsgrad i norske vannmagasin. Ifølge tall fra Statnett var fyllingsgraden 62,2 prosent 4. juli. Medianen for samme tid perioden 2002-2021 er 68 prosent.
Han mener at den begrensede gasseksporten til Europa også kan ha innvirkning på norske strømpriser.
– Det blir først og fremst viktig å følge med på gasseksporten til Europa, spesielt nå siden Nord Stream 1 er stengt.
Gassledningen Nord Stream 1 går mellom Vyborg i Russland og Greifswald i Tyskland. Den ble stengt for vedlikeholdsarbeid på mandag og er ikke ventet åpnet igjen før tidligst 21. juli, ifølge NTB.
Sist måned ble gasseksporten i rørledningen kuttet med 40 prosent. Det har sendt spotprisen på naturgass i været, fra 84 øre per kWh den 10. juni til 169 øre per kWh den 11. juli.
Strømprisbløffen – de reelle kostnadene må frem i lyset
Ny markedsløsning neste år
Kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett sier til NRK at Statnett kommer til å ta i bruk en ny markedsløsning i 2023 som skal forbedre strømflyten mellom nord og sør.
Den kommer i midlertidig ikke i drift før tidligst neste år. Ifølge Statnetts veikart over systemdrift- og markedsløsninger er såkalt «flytbasert markedsklarering» og innføring av 15 minutters tidsoppløsning for kraftmarkedet blant tiltakene Statnett ønsker å innføre.
Dagens tidsoppløsning i kraftmarkedet er 60 minutter. Omstillingen vil gjøre at strømprisen kan endre seg 4 ganger i timen i stedet for én.
I dagens markedsløsning må Statnett «oversette» nettkapasitetene til handelskapasiteter mellom budområder før de kommuniseres til markedet.
– Ved flytbasert markedskobling blir de faktiske nettbegrensningene oppgitt direkte til markedet sammen med hvor mye kapasitet hvert budområde faktisk bruker av tilgjengelig kapasitet på hver begrensning, står det på Statnetts hjemmesider.
– Kjernekraft kan ende slik det gjorde med vindkraft på land