KLIMA

Politiet bærer bort Fosen-aktivister som lenket seg fast foran OED 

Et 40-talls demonstranter har i mange timer lenket seg fast foran OED. De krever at vindturbinene på Fosen rives. Nå bæres noen av dem vekk..

Aksjonistene utenfor Olje- og Energidepartementet mandag morgen.
Aksjonistene utenfor Olje- og Energidepartementet mandag morgen. Foto: Eirik Helland Urke
27. feb. 2023 - 07:19

Politiets innsatsleder Brian Skotnes sa til pressen før de bar bort demonstranter at de ikke har noen intensjoner om å pågripe demonstrantene.

– Det er noen få som sitter ved de inngangene som vi har tatt kontroll på. Disse har fått pålegg om å fjerne seg og gjør de ikke det vil vi fjerne dem med makt. Vi har ingen intensjon om å pågripe dem, så de vil bli fjernet fra inngangene, sa Skotnes.

– Fortsetter med full styrke

En av demonstrantene som ble fjernet, Niillas Beaska fra Norske Samers Riksforbund, sier dette ikke påvirker ikke aksjonen på noen måte.

– Vi fortsetter aksjonen med full styrke. Vi skal fortette aksjonen helt til menneskerettighetsbruddet opphører, sier Beaska.

Ved  0730-tiden var det omtrent 40 aktivister foran døra til Olje- og Energidepartementet. Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg var også til stede utenfor bygget. 

Politiet fjernet aksjonister fra Natur og ungdom og Norske Samers Riksforbund Nuorat mandag etter at aksjonistene blokkerte inngangene til Olje- og energidepartementet. <i>Foto:  Stian Lysberg Solum/NTB</i>
Politiet fjernet aksjonister fra Natur og ungdom og Norske Samers Riksforbund Nuorat mandag etter at aksjonistene blokkerte inngangene til Olje- og energidepartementet. Foto:  Stian Lysberg Solum/NTB

– Det er absurd, og at de kastes ut om natten sier litt om at man forsøker å dempe dette, sa Thunberg til NTB.

Med slagordet «Urfolksrett er ikke valgfritt – møllene må rives nå» blokkerer demonstrantene inngangene til departementet mandag morgen.

Ber statsministeren redegjøre

Flere hundre andre demonstranter har kommet til og står litt lengre unna. Det er stort engasjement og mye presse til stede. Demonstrantene får støtte fra SV.

– Vi kommer til å be statsministeren komme til Stortinget for å redegjøre for hvordan regjeringen har tenkt å sørge for at menneskerettighetsbruddet på Fosen avsluttes, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken i SV til Vårt Land.

Greta Thunberg deltar i aksjonen utenfor Olje- og energidepartementet. <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
Greta Thunberg deltar i aksjonen utenfor Olje- og energidepartementet. Foto:  Eirik Helland Urke

Støre sier til NTB at han i samtalen med sametingspresidenten understreket at han er opptatt av en tett og god dialog mellom samene og regjeringen i denne og andre saker der man sammen ønsker å finne gode løsninger.

– Jeg har stor forståelse for at denne saken er krevende og en stor belastning for reindriftssamene på Fosen, sier Støre som forteller at regjeringen hele tiden har vært tydelig på at staten skal oppfylle sine folkerettslige forpliktelser etter Høyesteretts dom.

Også MDG engasjerer seg også i saken

– Det er skammelig at regjeringen har brukt 500 dager på å gjøre ingenting, og at de også kastet ut aksjonistene i natt, det synes jeg ikke er holdbart, sier Arild Hermstad til NTB. Han er også til stede utenfor OED mandag.

Aasland: – avbøtende tiltak

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) vil ikke rive vindmøllene på Fosen og tilbakeføre området til reindriftsnæringen. Han peker på at domstolen ikke har sagt noe om hva skal skje med vindkraftparkene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi må innhente ny kunnskap om situasjonen for reindriftsnæringen og se på avbøtende tiltak, for så å fatte nye vedtak som er i tråd med Høyesteretts domspremisser, sier Aasland til NRK.

Demonstrasjonene gjør at DDS (Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon) nå anbefaler ansatte i seks departementer hjemmekontor i dag på grunn av demonstrasjonene, melder NTB.

Storheia og Roan kjent ugyldig

11. oktober 2021 slo Høyesterett fast at vedtaket om konsesjon til vindkraftutbyggingen på Fosen i Trøndelag er ugyldig. Dommen omfattet Storheia og Roan vindkraftverk.

Begrunnelsen er at det krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse. Høyesterett viser i dommen til FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 27. Høyesterett i storkammer kom enstemmig til at rettighetene er krenket, og at vedtakene om konsesjon og ekspropriasjonstillatelse derfor er ugyldige. 

Vis mer

Krevde riving av turbinene

Raskt etter dommen tok flere til orde for turbinene på Roan og Storheia må rives. Høyesterett presiserte imidlertid at Fosen-dommen ikke nødvendigvis betyr at vindturbinene må rives. 

Likevel har klimaaktivister og reindriften kjempet en hard kamp for å få turbinene revet. Nylig var det 500 dager siden dommen, og de siste dagene har motstanden økt. 

Det kulminerte med at med Norske Samers Riksforbund Nuorat har Natur og Ungdom planlagt en større demonstrasjon der målet er å blokkere alle inngangene til Olje- og energidepartementet.

Det var ifølge politiet 13 aktivister inne i bygningen natt til mandag. De har vært i bygget siden torsdag.

Høyesterett har slått fast at utbyggingen av Norges to største vindkraftverk, Storheia og Roan, krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse.
Les også

Borten Moe tok til orde mot Fosen-stenging som vil øke strømprisen for Okeas oljeplattform

Kjørt til politihus med blålys

Ved 03-tiden ble aktivistene kjørt til politihuset på Grønland, hvor de ble registrert. Politiet opplyser at de vil bli dimittert etter avhør.

– Det var et sjokk for oss alle, men vi skal bruke stemmen vi har til å rope høyt om menneskerettighetsbruddet, hele veien til glattcella, sier aksjonist Ella Marie Hætta Isaksen i en pressemelding. Ifølge Natur og Ungdom var Isaksen blant de første som ble arrestert kl. 02.30.

Ble arrestert

Like etter 04.30 natt til mandag ba Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) om hjelp fra politiet til også å fjerne aktivistene som oppholder seg utenfor bygget. Aksjonistene reagerer på at vindturbinene på Fosen, som Høyesterett har sagt at er ulovlige, ikke er revet.

– Det var demonstrantenes varslede opptrapping av aksjonen med blokade av flere bygg i regjeringskvartalet som gjorde at DSS ba om hjelp fra politiet. En slik blokade ville hindret ansatte i flere departementer å gå på jobb, skriver DSS i en pressemelding.

Blokkerte rømningsveier ville også være til hinder for evakuering i en nødsituasjon.

– Etter en samlet vurdering mener DSS derfor at opptrappingen medfører en sikkerhetsmessig risiko som ikke kan håndteres uten at det er til hinder for departementenes funksjon.

Høyesterett har slått fast at utbyggingene av Roan og Storheia krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse. Lars Haltbrekken (SV) mener det betyr at de må rives.
Les også

SV: Vanskelig å se for seg en annen løsning enn å rive vindmøllene på Fosen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.