ELEKTRISK

Disse åtte bompengeprosjektene åpnes i 2019

Elbilistene slipper å betale på flere av dem.

Bomstasjon på E18 ved Lysaker. I 2019 åpnes flere bompengeprosjekter
Bomstasjon på E18 ved Lysaker. I 2019 åpnes flere bompengeprosjekter Foto: Berit Roald/NTB Scanpix
2. jan. 2019 - 14:39 | Endret 2. jan. 2019 - 15:29

Åtte nye bompengeprosjekter innføres i løpet av året, i tillegg popper 54 nye bomstasjoner opp i Oslo. 2019 blir det store bompengeåret, mener NAF.

– 2018 var et dyrt bompengeår for bilister og 2019 blir ikke bedre, snarere tvert imot, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste i NAF til P4.

I tillegg til nye bomstasjoner i Oslo og Bergen, vil disse åtte bompengeprosjektene bli innført i 2019:

  • Bompenger i Nedre Glomma-regionen som en del av bymiljøpakkene.
  • På E18 mellom Tvedestrand og Arendal.
  • På E6 mellom Kolomoen og Moelv.
  • På E134 i Buskerud.
  • Ryfast i Rogaland.
  • På Fylkesvei 17 i Steinkjer.
  • I 2019/2020 på E18 mellom Rugtvedt og Dørdal i Telemark.

– Politikerne vedtar store vei- og kollektivprosjekter, men de prioriterer ikke penger til å betale hele regningen, men sender den til dem som er avhengige av bilen i hverdagen, sier Ryste.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) forstår at folk er frustrert, men sier staten nå bruker mer penger på å finansiere nye veier, og at bompengeandelen har gått ned. Likevel må bilistene betale mer i bompenger i år.

– Vi skal bygge mye mer vei og det betyr at det blir noe mer bompenger enkelte steder i landet, men til sjuende og sist betyr det bedre standard på veinettet vårt, sier Dale.

Noen steder innføres bompenger for elbil i eksisterende bomringer, mens det andre steder innføres med åpning av nye bompengeprosjekter.

Innkreving på det nye Ryfast-sambandet vil starte når dette åpner, men det legges opp til innkreving av bompenger i alle bomstasjoner på Nord-Jæren – og hele Rogaland – på sikt. 

Selv om det ikke foreligger konkrete planer om innføring av bompengebetaling på alle 2019-prosjektene, er det på ingen måte utelukket at det kan innføres senere.

Det ligger an til at også Kristiansand, Trondheim og Tromsø innfører bompenger for elbiler i nær fremtid, ifølge NAF.

I budsjettforliket for 2017 vedtok Stortinget at nullutslippskjøretøy kan få maksimalt 50 prosent av taksten for bompenger for konvensjonelle kjøretøy.

I disse bomprosjektene som åpner i 2019, er det vedtatt at det skal kreves bompenger for elbil, eller signalisert at det skal gjøres det i fremtiden.

Det vil føres til at lønnsomheten av å kjøre elbil reduseres noe. Det er imidlertid en rekke elbilfordeler som gjør at det uansett lønner seg å kjøre elbil.

Den største er drivstoffprisen: Å kjøre 100 km kan koste så lite som 15 kroner i en elbil, og fra omtrent 70 kroner i en dieselbil.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.