KARRIERE

Disse 20 oppstartsbedriftene bør du følge med på i 2015

Innovasjonsmiljøet i Norge har talt.

Novelda skal levere kjerneteknologien til landmine-radar. Dette er den lille radarbrikken som skal brukes i mine-radaren.
Novelda skal levere kjerneteknologien til landmine-radar. Dette er den lille radarbrikken som skal brukes i mine-radaren. Bilde: Novelda
12. jan. 2015 - 06:00

Disse ble spurt til å bidra med tips:

Innovasjon Norge, IKT-Norge, Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge, Startup Norway, Technoport i Trondheim, Schibsted Vekst, Investinor, Oslo Business Region, 657, Startuplab, Digs i Trondhem. Av grundere spurte vi Johan Brand fra Kahoot og grunder og styreleder Silvija Seres.

Disse kom ikke på listen, men bør likevel nevnes

nLink, Drylab, Haugom Technology, Kezzler, Museai, Pre Diagnostics, Cloudure, Haukr, Videxio, Sporty, Checkd, CFEngine, Caretech

Teknisk Ukeblad har spurt investorer, gründere, interesseorganisasjoner og sentrale personer i innovasjonsmiljøet om hva de tror blir de mest spennende nye norske teknologibedriftene i 2015.

Vi fikk 56 tips på selskaper og har valgt ut 20 av dem. Kriteriene er at de har kommet i gang, satser internasjonalt og ligger an til å bli store i årene som kommer. Unik teknologi er et stort pluss, men var ikke det eneste kriteriet.

Listen er ikke rangert på noen måte. Du finner både gründere som har startet opp først i 2014 og gründere som har holdt på i noen år og er nære det store gjennombruddet internasjonalt.

Kahoot

Den spillbaserte læringsplattformen Kahoot er et uten tvil et selskap som mange har store forventinger til, og som allerede gjør det veldig bra internasjonalt.

I desember 2013 hadde de 300.000 brukere i 85 land. I desember 2014 nådde de 20 millioner brukere.

– 2015 kommer til å handle mye om community og global classroom. Nå har vi sluppet et forum som kobler våre brukere sammen. Før var de koblet sammen bare gjennom innholdet. Nå har vi et forum for å bygge kompetanse om Kahoot, har Johan Brand tidligere sagt til Teknisk Ukeblad.

I tillegg ønsker selskapet å utvikle muligheter slik at elever kan konkurrere mot andre også utenfor klasserommet sitt.

Les også: Satset hus og hjem på quiz

I desember 2013 hadde Kahoot 300.000 brukere i 85 land. I desember 2014 nådde de 20 millioner brukere. Kahoot

Xeneta

Gründerne bak Xeneta har skapt en nettbasert­ løsning som kan sammenligne de ulike rederi­enes­ tjenester og priser, og finne ut hvilke rederier som frakter containere billigst og hvilke som tar for mye betalt.

Kunder kan spare både tid og penger når de skal beslutte hvilket rederi de skal velge.

Lars Johan Bjørkevoll i Xeneta sier at deres stikkord for 2015 er ekspansjon, ansettelser, nye produkter og kundevekst. De dekker 40.000 handelsruter og har stor vekst i internasjonale kunder.

– Vi jobber også med å lansere en ny produktlinje i Xeneta, som gir ennå mer direkte verdi tilbake til våre kunder, sier Bjørkevoll.

Unacast

I høst sluttet gründerne Thomas Walle Jensen og Kjartan Slette i jobbene sine for å satse på Unacast.  Det er en plattform som sammen med små bluetooth-sendere (beacons) gjør det mulig for bedrifter å kommunisere med kundene i sanntid basert på kundens eksakte fysiske plassering.

Etter tre måneder har de blitt plukket ut til å presentere bedriften på Web Summit i Dublin og har vært i dialog med investorer og partnere i Storbritannia og USA.

To millioner euro i ny kapital og 100 ansatte i syv land er to av målene fremover.

Les også: Så mye vokste omsetningen for gründerne som fikk støtte fra Innovasjon Norge

Innovasjon Norge har sammen med Startup Norway laget infografikk over hva som skjer i det norske gründermiljøet. Her er noen av de selskapene de tenker er kommende stjerner. Rodney Boot/ StartupNorway

Wonderloop

Wonderloop er en app hvor du kan legge ut video av deg selv og komme lettere i kontakt med mennesker.

Gründer Hanne Aase har nylig sikret investorer som Peter M. Anker, den nigerianske investoren Tony Elumelu, som blant annet har gitt 2,5 milliarder dollar til USAs president Obamas Power Africa Initiative, og en anonym investor fra Danmark.

– Vi satser på å hente inn 7 millioner kroner til sammen, har Aase tidligere sagt til Teknisk Ukeblad.

Zwipe

Zwipe har vunnet flere internasjonale priser og fått salgsavtaler over hele verden. Det er et selskap med 15 ansatte hvor syv teknikere holder til i USA, mens resten er i Oslo.

Zwipe har utviklet teknologi som erstatter PIN-koder med fingeravtrykk i bankkort og adgangskort.

Kredittkortgiganten Mastercard annonserte i høst at Zwipe er valgt til samarbeidspartner når Mastercard skal innføre kontaktløs bruk av fingeravtrykk i stedet for pinkoder når betalingskortet skal brukes.

Ideen til Zwipe kom opprinnelig fra et studentprosjekt på Høgskolen i Telemark.

Dirtybit

Dirtybit-gründerne lanserte i 2011 onlinespillet Fun Run. Siden den gang har spillet blitt lastet ned over 50 millioner ganger.

I fjor omsatte selskapet for i overkant av 23 millioner kroner, og leverte et resultat før skatt på 16,5 millioner kroner.

Rett før jul lanserte de oppfølgeren Fun Run 2, som på et tidspunkt ble den mest nedlastede appen i USA.

Elliptic Labs

Elliptic Labs vil gjøre mobilen berøringsfri. Teknologien de har utviklet gjør det mulig å styre grensesnittet uten å ta på skjermen.

Man kan sveipe i luften for å bytte bilder og man kan lage et grensesnitt som endrer seg avhengig av hvor langt unna man har hånden.

Selskapet har hentet inn mer enn 100 millioner kroner fra investorer og forskningsmiljøer. De har nå kunder i alle verdensdeler og satser særlig på Asia.

Ultralyd på norsk: Adm. direktør i Elliptic Labs, Laila Danielsen tror det snart kommer produkter med den norske ultralydteknologien som gir et tredimensjonalt grensesnitt på mobiler og andre ting.
Ultralyd på norsk: Adm. direktør i Elliptic Labs, Laila Danielsen tror det snart kommer produkter med den norske ultralydteknologien som gir et tredimensjonalt grensesnitt på mobiler og andre ting. ORV

Dolphitech

Dolphitech utvikler ultralyd-3D-kameraer for analyse og ikke-ødeleggende testing av komposittmaterialer.

Selskapet er i gang med avtaler og salg til flere internasjonale industrielle aktører som Airbus, Boeing, Audi og Lamborghini.

Les også: Norsk ultralydkamera avslører Dreamliner-skader

BerGenBio

BerGenBio utvikler nye behandlingsformer for aggressive former for kreft som har blitt resistente mot terapi og dermed gir dårlige prognoser for pasientene.

Dette selskapet kan bli det nye Algeta, med verdier på mange milliarder kroner, mener Daniel Ras-Vidal, daglig leder i Foreningen for innovasjonsselskaper.

– Fremdriften i selskapet er stor og ledelsen annonserte før jul at de har hentet inn nye 90 millioner kroner fra nye og eksisterende investorer. Planen er børsnotering i etterkant av gjentatte lovende resultater fra kliniske studier i 2015.

Les også: Derfor tror ekspertene på mer effektiv kreftbehandling

One2Touch

One2touch er et trådløst tastatur som kan integreres i et skjermdeksel på mobiltelefonen.

Tastaturet benytter seg av near field communication (NFC), og One2touch er til dags dato det eneste selskapet som tilbyr en teknologi som erstatter bluetooth for trådløse tastaturer.

Internasjonalt blir det spådd å være et av de mest spennende selskapene innenfor NFC-teknologi og mobiltilbehør.

TuniChor

Sekkedyr er slimete sjødyr som vokser raskt på hvilken som helst overflate under havet. De er et irritasjonsmoment for båteiere, men en gullgruve for oss andre, ifølge forskere.

Sekkedyrene inneholder både verdifull cellulose og protein, og kan derfor være en kilde til avanserte og verdifulle produkter i den nye bioøkonomien.

Det er allerede investert i et stort testanlegg på Sotra utenfor Bergen, hvor forskere produserte 300 tonn sekkedyr i 2014. I år er planen å øke størrelsen på testanlegget betydelig.

Petrostreamz

Petrostreamz er et oljeteknologi-selskap basert på verdensledende forskning fra NTNU med stort potensiale.

De leverer programvaren Pipe-It, som gjør det mulig for oljeselskapene å gjennomføre avanserte simuleringer og optimalisere produksjon fra olje- og gassfelt.

De har allerede Statoil og ConocoPhillips på kundelisten, og har også fått oppdrag i Brasil og Saudi-Arabia for blant annet Petrobras og Saudi Aramco. Petrostreamz er også involvert i optimalisering av skifergassbrønner i USA og i produksjonsallokering i Columbia.

De ble gasellevinner i Trøndelag og har hatt bra vekst de siste tre årene. I vår har Viking Venture investert i selskapet, og målet er å aksellerere veksten internasjonalt.

Les også: Norsk oljeteknologi skal holde drikkevannet rent

VidFlow

Tjenesten lar brukerne streame musikkvideoer og har en av verdens største samlinger av offisielle musikkvideoer.

Musikkteknologi er ikke det første du tenker på når det gjelder norsk IKT. Men det bør du, mener Fredrik Winther, leder av Oslo Business Region.

– Nordmenn er verdensledende på å ta i bruk ny teknologi, har gode forskningsmiljøer, og ikke minst solid musikkinteresse.

Les også: Slik gikk det da Oslo Innovation Week arrangerte crowdfunding på direkten

Vidflow er som Spotify for musikkvideoer. Bak selskapet er grunderne Nassir Achour og Shire Marius Standnes fra Oslo. Maria Amelie

Novelda

Noveldas nye sensor XeThru kan se gjennom fysiske overflater, menneskehud og vev. Den kan registrere avstand, distanse, nærhet og bevegelser til gjenstander med høy grad av presisjon.

De skal nå levere kjerneteknologien til en landmine-radar som den sørkoreanske industrigiganten Samsung Thales skal utvikle.

– Når en av Norges mest meritterte entreprenører, Alf-Egil Bogen, bestemmer seg for å ta lederjobben i selskapet, er det en indikasjon på at her er det noe, sier Rune Sævik i Investinor.

I tillegg er Geir Førre, gründeren bak Chipcon og Energy Micro, medeier i selskapet. Både Alliance Venture og Investinor bidrar med 85 millioner kroner.

Les også: Dette er Norges ukjente milliardbutikk

Prox Dynamics

Selskapet har lansert verdens første operative nano-uav - en bitteliten drone som veier 16 gram. Den er allerede solgt til den britiske hæren og tatt i bruk i Afghanistan.

Minidronen, også kalt PD-100 Black Hornet har nylig blitt oppgradert. Den nye versjonen flyr raskere, tåler mer vind, har større rekkevidde, lengre flytid og tre HD-kameraer.

I tillegg kommer Black Hornet nå i en nattkapabel variant, slik at dronen kan operere 24 timer i døgnet i det meste av vær.

Les også: Slik bygger den norske forsvarsindustrien relasjoner til Pentagon

Hver UAV veier kun 17,5 gram med et skrog som er 120 millimeter langt. Den kan være i lufta på under to minutter og kan operere i minst 25 minutter inntil 1500 meter unna i fri sikt og i inntil 20 knops vind.
Hver UAV veier kun 17,5 gram med et skrog som er 120 millimeter langt. Den kan være i lufta på under to minutter og kan operere i minst 25 minutter inntil 1500 meter unna i fri sikt og i inntil 20 knops vind. Prox Dynamics

Domos Labs

Markedet for smarthus og nettverksbaserte hjem er i kraftig oppblomstring, mener partner Tor Bækkelund i  inkubatoren StartupLab.

– Ambisjonen til gründerne av Domos er å knytte sammen husets nettverksenheter gjennom det de fleste allerede har i huset, nemlig en nettverksruter, sier Bækkelund.

Ruteren kan mobiliseres til en smart styringsenhet hvor forbrukerne enkelt kan administrere nye enheter, prioritere trafikk og styre sikkerhet.

Løsningen gjør det mulig for de ulike tjenesteyterne å gi bedre service til kundene.

Les også: Denne ninjaen kan styre huset ditt

AIMS Innovation

AIMS Innovation har i løpet av få år utviklet en unik løsning for overvåking av komplekse IT-systemer.

Produktet har en automatisk, selvlærende løsning som predikerer og sørger for å unngå alvorlige systemfeil.

Produktet er lansert globalt og har fått svært gode tilbakemeldinger. AIMS har allerede et svært godt samarbeid med Microsoft i Seattle, og mer enn 15 partnere i USA og Europa.

Seram Coatings

Suksessprosjektet fra NTNU Technology Transfer, ThermaSIC, har blitt til Seram Coatings AS. 

Det nye selskapet skal hjelpe industrien med å termisk sprøyte silisiumkarbid på mekaniske deler. 

Dette industrielt fremstilte stoffet er et av hardeste som finnes og vil kunne øke levetiden på en rekke mekaniske og industrielle applikasjoner.

Les også: Silisiumkarbid. Ingen har knekt den «umulige» koden til dette stoffet før nå

Kubicam

Kubicam har utviklet en videokonferanseløsning som skal være effektiv og rimelig. De fokuserer på fleksibel løsning og bra funksjonalitet. Målgruppen er små og mellomstore bedrifter, typiske Skype- og Lync-brukere.

Gründerne har erfaring fra Tandberg/Cisco og er etablert i Silicon Valley og i StartupLab.

De har allerede fått ordre fra Google og skal levere de første enhetene i første kvartal 2015.

Les også: "Det er to steder man ser til når det gjelder videokonferanser: Silicon Valley og Oslo"

Assitech

En undersøkelse fra Ipsos MMI viser at 731.000 personer over 15 år har hatt uhell i trapper eller ulike typer kanter i 2014. Dette har resultert i 108.000 legebesøk, 68.000 bruddskader og 41.000 hodeskader.

Tidligere studenter ved NTNUs Entreprenørskolen har funnet opp en trapperullator som skal gjøre det enkelt og trygt for eldre og funksjonshemmede å gå og opp og ned trapper.

Produktet heter Assistep og etter planen skal være lansert denne vinteren. Prototypen har allerede blitt testet i flere kommuner i Norge.

Les også: Statlig-privat samarbeid om IT-utviklingen på sykehusene

Mange nye selskaper

Jeanett Sandmo jobber med entreprenørskap og internasjonalisering i Innovasjon Norge.

Hun sier at det har i den siste tiden kommet mange spennende teknologiløsninger blant annet innen edutech, velferd- og finansteknologi.

– Det er mange bedrifter som fortjener å være med på denne listen, men jeg gleder meg blant annet til å følge med på hvordan det går med Swipe, Kahoot, Prox Dynamics, Elliptic Labs og Imatis i 2015, sier Sandmo.

Råd for å lykkes som gründer

Sandmo sier at gründere som vil lykkes først og fremst bør tenke på om det er behov i markedet.

– Kunden forventer ikke den perfekte løsningen, men et produkt eller tjeneste som løser et problem de har, sier hun.

Du bør også snakke mer med kundene dine.

– Da får du færre overraskelser når du skal ut i markedet og produktet er mer tilpasset brukeren.

Hun anbefaler også:

  • Tenk stort, store ambisjoner og drømmer er viktig for suksess.
  • Tenk globalt marked fra første stund.
  • Ta eierskap og bygg et godt team i og rundt bedriften din. Få lykkes alene.
  • Ikke undervurder kapitalbehovet, planlegg for hvor mye kapital du trenger og når.
  • Stå i stormene og ikke gi deg!

Er det noen vi har glemt eller som du mener bør være med på denne lista? La gjerne høre fra deg i kommentarfeltet.

Les også:

Mens sivilingeniørene vasset i bonuser i fjor, fikk ingeniørene nesten ingenting

Øystein (50) har CV få kan matche - blir ikke invitert på intervju

På tre uker skulle norske gründere erobre Singapore. Slik gikk det  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.