IT

Dette kontrollrommet styrer beredskapen i Rio

Nå vil Norge lære av IBMs løsninger for smarte byer.

I dette operasjonsrommet sitter representanter for 30 offentlige etater samlet i Rio de Janeiro. Tirsdag fortalte IBM norske myndigheter om løsningene deres for smarte byer.
I dette operasjonsrommet sitter representanter for 30 offentlige etater samlet i Rio de Janeiro. Tirsdag fortalte IBM norske myndigheter om løsningene deres for smarte byer. Bilde: IBM
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
12. des. 2012 - 09:49

I Rio de Janeiro sitter representanter for 30 etater samlet i et felles operasjonssenter for å overvåke og forsøke å forutse hendelser i byen. Systemene i operasjonssentralen ble satt opp av IBM.

Guru Banavar, IBMs tekniske toppsjef for offentlig sektor, fortalte tirsdag statsråd Rigmor Aasrud om løsningene.

Markedet for IT-løsninger til smarte byer er sterkt voksende. Ifølge IDC Government Insights, vil markedet for slike løsninger nå 57 milliarder dollar innen 2014, skriver New York Times.

Les også: 

Ingen vet når en elektronisk pasientjournal kan være klar

Slik blir det moderne Politi-Norge  

Felles operasjonsbilde

Alt fra opplysninger om trafikk til værmeldinger blir visualisert i operasjonssentralen. Systemene samler dataene og bruker algoritmer for å identifisere mønstre og utviklingstrekk.

– Målet er å skape en felles forståelse - et felles operasjonsbilde, forteller Banavar, som er i Oslo i forbindelse med Nobelkonserten.

Systemene til operasjonssentralen integrerer data fra 30 etater. Målet er blant annet økt beredskap mot kriminalitet og naturkatastrofer.

Les også: Denne teknologien kan hjelpe demente

Fikk en vekker

Vi har så mye data, så mye informasjon, men utfordringen er å samle og analysere det, slik at folk og myndigheter kan fatte gode beslutninger, forteller Banavar.

Vi har så mye data, så mye informasjon, men utfordringen er å samle og analysere det, slik at folk og myndigheter kan fatte gode beslutninger, forteller Banavar.Systemene i operasjonssentralen i Rio de Janeiro skal gjøre at byens myndigheter sitter med et felles operasjonsbilde. IBM

Rio de Janeiro ble vekket etter en omfattende flom i 2010. Da startet prosjektet med den nye operasjonssentralen.

– Det var en vekker, på samme måte som dere har fått en vekker, sier Banavar.

Aasrud lytter interessert, gjennom vinduene bak henne, troner Høyblokka i Regjeringskvartalet, som et dystert minne om hvor galt det kan gå også i Norge.

Les også: Vil selge droner til politiet

Organiseringen er det vanskeligste

IBM-sjefen legger til at det først og fremst er en organisatorisk og politisk utfordring å få til noe slikt, ikke en teknologisk utfordring.

På spørsmål fra Aasrud om hvordan alle etatene klarer å samarbeide på en slik måte:

– Det er ikke noe som er enkelt å få noe til. Den første forutsetningen er at det blir en sterk ambisjon hos en leder, forteller Banavar.

I Rio tok borgermesteren selv ansvar for prosjektet, og oppbyggingen av operasjonssentralen startet med etatene som var under hans kontroll.

Les også: Microsoft vil overvåke TV-seere

Byene er viktigst

På spørsmål fra Aasrud om hvordan Banavar ville bygget opp noe liknende i grisgrendte Norge sammenlikner han Norge med Chile, der IBM også har hatt liknende prosjekter.

– Tilfellet Chile er ganske likt Norge. Jeg ville identifisert de viktigste urbane sentrene og startet med dem, sier teknologidirektøren.

Administrasjonsministeren legger til at noen av de største ulykkene i Norge, togulykken på Åsta og brannen på Scandinavian Star skjedde langt unna bysentrum.

Les også:

Ekstremvær kan lamme Helse-Norge  

I disse landene er folk mest på Pirate Bay

Søknader, skjemaer og rapporter på papir skal vekk

Dette er den nye norske superradaren  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.