IT

Dette er de fem mest irriterende programmene

Se TU-lesernes nådeløse omtale.

TUs lesere var nådeløse i sin omtale av Ask Toolbar.
TUs lesere var nådeløse i sin omtale av Ask Toolbar.
4. sep. 2014 - 08:39

På tirsdag spurte vi våre lesere om hvilken programvare som irriterer dem mest, og det er tydelig at temaet engasjerer mange. På onsdag ettermiddag hadde 2500 personer avgitt en stemme, og 900 personer hadde lagt igjen en tekstkommentar.

Neste tirsdag kårer vi verstingen blant de ulike programmene, men først vil vi avsløre fem programmer som stikker seg ut så langt. I tillegg tar vi med noen av feilene dere lesere reagerte på.

Irritasjonsmomenter som går igjen er tvungen bruk, dårlig brukervennlighet, stadige feil og hyppige oppdateringer.

Rekkefølgen på programvaren under er tilfeldig.

Avgi din stemme: Hvilken programvare irriterer deg mest?

Internet Explorer

Internet Explorer setter tydeligvis sinnene i kok hos mange. "Gammeldags", "Treigt" og "Ukompatibelt" er ord som går igjen i omtalene. En av leserne skrev dette om nettleseren fra Microsoft:

«Lite intuitive menyer, manglende muligheter for viktige addons, som f.eks. add-blocker og no-script, og selv om man huker av for at den skal laste inn fanene du hadde åpne forige gang du surfet, starter den ofte like herlig med kun startsiden din. Denne nettleseren er som en dinosaur i en moderne verden. Alle andre nettlesere har nyttig design og muligheter som gjør dem fleksible for brukeren, der Microsoft ikke har lært noe som helst av konkurrentene sine og presenterer samme produkt år etter år med værre og værre design for hver utgave».

Det er heller ingen hemmelighet at utviklere og webdesignere har gått på en vegg når de skal tilpasse sin kode til nettleseren.

Programvaren har riktignok blitt enklere å jobbe med etter den notoriske IE6-versjonen, men det hindrer ikke nettleseren fra å være den mest utskjelte av dem alle.

«Jeg jobber som webutvikler hvor jeg lager nettsider og nettbutikker til kunder. Jeg irriterer meg til stadig over Internet Explorer fordi ting som fungerer i Chrome og Firefox ikke fungerer i IE. Det skaper i noen tilfeller mange timer ekstra arbeid som kan forsinke hele prosjektet», skriver en leser.

Les også: Disse merkelige patentene gir amerikanerne hodepine

iTunes

Itunes er et program man er nødt til å forholde seg til dersom man eier et Apple-produkt. TUs lesere kritiserer blant annet programmet for å være lite brukervennlig og uoversiktlig. Syncing og kategorisering av mediefiler peker seg også ut som store irritasjonsmomenter med programvaren Steve Jobs hevdet skulle være «verdens enkleste program å bruke».

«Hva som begynte som en bra og lettbrukt løsning er nå forvandlet til et mareritt for enhver som har lyst til å gjøre noe annet enn det Apple har bestemt deg (ja, bevisst ordvalg) for at du har lyst til å gjøre. Har sluttet å bruke iTunes».

«Dette makkverket av et program er konstruert med ett mål for øyet, å monopolisere alt du eier og har av mediafiler til Apple sine produkter»

«Det er totalitært»

Les også: 10 triks for bedre wifi hjemme  

Java til nettleseren

 

Dette tillegget lar brukerne kjøre Java-kode i nettleseren sin. Pluginen ble tidlig tatt i bruk i norske nettbanker, og er det fremdeles gjennom BankID. Dessverre har nettbank-og-java-forholdet vært gjennomsyret av stadige feil og nye oppdateringer.

De færreste liker å betale regninger, og når prosessen forsures av programvarefeil kommer det ikke som en overraskelse at Java fikk mange stemmer i kåringen.

Les bare denne tiraden:

«Glad for at det låg på lista, for større herk skal ein leite lenge etter. Har lenge vore nettbrukarar over det ganske land si svøpe. Når det ikkje fyller opp harddisken din med ENDÅ ei "java update" eller poppar opp under siste episode av Game of Thrones er det dei fleste datakriminelle sin favorittplattform. Ekstra irriterande å vete at 90% av befolkninga brukar det til EIN ting - logge inn i nettbanken. Takk gud for Mobilbank, eller til nød openjdk for linux-brukarar. jusched.exe. er ei vederstyggeligheit som skulle vore tatt med bak hønsehuset og fått nakkeskotet først som sist. Tvi! Gløymde eg å nevne Ask! Toolbar?»

Les også: Dette er de siste ryktene om iPhone 6

Ask Toolbar

Dette er en verktøylinje som følger med Oracles Java-tillegg. Programmet blir installert på PC-en med mindre man spesifikt velger det bort under Java-installasjonen.

I tillegg til å ta opp plass i nettleservinduet, har det en lei tendens til å gjøre Ask sin egen søkemotor til standard i nettleseren. Leserne var, ikke uventet, nådeløse i omtalen:

«Ask Toolbar er totalt unyttig, det er i veien hele tiden og det er omtrent umulig å bli kvitt. Jeg opplever det som et virus, en influensa jeg ikke vil ha og må slåss for å bli kvitt. Og når Ask da prøver å snike seg inn på maskinen min ved å gjemme seg i ryggsekken til annen software som jeg må ha, som for eksempel Java, da blir jeg langt hinsides forbannet».

«Denne har kun én feil. Den eksisterer».

Les også: Skal iPhone 6-kabelen fungere begge veier?

Adobe Flash Player

 

Stadige oppdateringer er det største irritasjonsmomentet ved Adobes Flash-tillegg. Leserne påpeker også at den er dårlig på å håndtere slepphendt Actionscript-programmering, noe som ofte fører til at lesernes nettleser slutter å svare.

«Den vanligste feilen jeg opplever på min PC er at Firefox eller Chrome slutter å respondere fordi flash henger, ofte flash som blir brukt i et eller annen dårlig utformet reklamebanner som er årsaken. At flash ikke håndtere slikt bedre er utrolig og gjør at Flash fortjener å dø ut».

«Flash er nærmest umulig å komme unna på nettet, selv om HTML5 for lengst har modnet nok til å ta over. Flash bruker enormt mye strøm, noe som ved ett tilfelle medførte at min bærbare gikk tom for batteri før et foredrag rett og slett fordi en nettside som lå åpen i bakgrunnen hadde flash-annonser. Man får også utrolig hyppige oppdateringer som rett og slett er plagsomt hver gang man starter PCen».

Les også: Googles TV-pinne har blitt mye bedre. Slik bruker du den

Kom med din ærlige mening

Vi vil benytte anledningen til å takke for leserbidragene så langt. Dersom du enda ikke har fått muligheten til å stemme over den mest irriterende programvaren, kan du gjøre det ved å trykke på denne linken.

Les også:

Dette kan bli lanseringsdatoen for Windows 9

Avdekket store feil i antiviruspakker - her bryter de seg inn i Symantec

Jobber du med Office-pakken? Sjekk ut disse gratis e-bøkene  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.