IT

Disse merkelige patentene gir amerikanerne hodepine

Se og døm selv.

 «Interactive Web» ble i 1993 patentert av Michael Doyle og har siden vært en gullgruve for hans selskap Eolas.
«Interactive Web» ble i 1993 patentert av Michael Doyle og har siden vært en gullgruve for hans selskap Eolas. Bilde: Eola
10. aug. 2014 - 09:09

Har du noen gang skannet et dokument og trykket på en knapp for så å sende dokumentet til e-post? Da kan du vente deg et kraftig søksmål. I hvert fall om du bor i USA.

Til tross for en ny reform i 2011 er patentlovgivningen i USA ganske forskjellig fra den vi har i Norge og i EU.

Åpning for brede patenter på programvare og allerede etablerte forretningsmetoder har gitt utslag i en rekke merkelige patenter, og et tilsvarende antall merkelige søksmål.

Her kan du se noen av de rareste.

Patent: Airbus skal stue sammen flypassasjerer med... sykkelseter?

Fotografering mot hvit bakgrunn

Netthandelgiganten Amazon vakte oppsikt da de i vår fikk innvilget patent på «fotografering med hvit bakgrunn».

Selskapet mente de hadde funnet et unikt forhold mellom lys, kamera, subjekt og bakgrunn, som gjorde at de slapp å retusjere bakgrunnen i ettertid.

Dersom en fotograf velger å ta bilde ved å sette opp et rigg på måten spesifisert i patentet, kan de altså i teorien saksøkes av nettgiganten.

Likevel er sjansen liten for at man tilfeldigvis skulle bryte Amazons svært spesifikke patent.

Les også:  Se - ekkoloddet var egentlig en norsk oppfinnelse

Skanner til e-post

Verre er det med skanner-til-epost-patentet. Patentet beskriver handlingen «å skanne et dokument og sende det på e-post ved hjelp av ett trykk».

Patentinnehaveren har sendt ut en rekke brev til bedrifter i USA, hvor de krever tusen dollar per ansatt for brudd på patentet - utrolig nok med suksess.

Eksempelet ovenfor er langt fra enestående, og drivkraften bak er ofte såkalte patenttroll. Begrepet er synonymt med selskaper bestående av jurister, som baserer virksomheten rundt kjøp av patenter og søksmål mot personer og bedrifter de mener har brutt med disse.

Les også:  1 av 2 vet ikke hvordan man søker et patent

«Interactive Web»

Et selskap som gjerne omtales som patenttroll er Eolas med sitt "Interactive Web"-patent (se toppbilde). Innehaveren, Michael Doyle, mente å ha funnet opp følgende:

«Distributed hypermedia method for automatically invoking external application providing interaction and display of embedded objects within a hypermedia document»

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I praksis gjelder dette blant annet musikklipp, søk, kart og applikasjoner på nettsider. Et konsept svært mange nettlesere og webutviklere benytter seg av. Slikt blir det søksmål av.

Eolas stakk av med gigantbeløp etter en rekke dommer i nettets oppblomstringstid. Blant annet antas det at Microsoft måtte betale Eolas over 100 millionar dollar etter at de først ble dømt, men deretter anket og fikk avsluttet saken med forlik.

Søksmålsbonanzaen fikk - heldigvis, vil mange si - en brå slutt i fjor, da patentet ble erklært ugyldig.

Les også:  Apples siste patent vil pulsklokken til livs

Dette er det berømte «peanut butter jelly»-patentet, som kan gi hindringer for de som vil ta av skorpa på to brødskiver, legge pålegg inni og forsegle.
Dette er det berømte «peanut butter jelly»-patentet, som kan gi hindringer for de som vil ta av skorpa på to brødskiver, legge pålegg inni og forsegle.

Åpnet for forretningsmetoder

Som borger i Norge behøver du neppe å bekymre deg for å bli saksøkt etter å ha laget et smørbrød med peanøttsmør og syltetøy. Her stilles det blant annet store krav til nyvinning for de som søker patent. Selv om det er økende, har vi relativt få patenttvister i Norge, og de fleste løses ved forlik snarere enn i rettsalen, ifølge patentstyret.

– Selv om «fotopatentet» eksempelvis, som er veldig debattert på nettet, kan oppfylle nyhetskravet vil det ikke være sikkert at den skiller seg vesentlig fra tidligere kjent teknikk på området. Det er ikke nok at det kun er en logisk videreføring av tidligere kjent teknikk, eller gjengivelse som sådan, sier avdelingsdirektør i patentstyret, Otto Scharff, til Teknisk Ukeblad.

– En av de største forskjellene mellom patenter i USA og Europa har vært muligheten til å patentere forretningsmetoder, samt mulighet for bredere patenter på programvare, påpeker han.

Les også: Krever 768 millioner av Google etter patentstrid i retten

Kårer «månedens dumme patent»

En omfattende patentreform ble vedtatt av kongressen i 2011. Denne tar blant annet sikte på å harmonisere patentreglene i USA med de i EU. I ettertid har flere patenter blitt overprøvd og dømt ugyldige.

Likevel kommer det stadig nye patenter som blant annet irriterer organisasjonen Electronic Frontier Foundation. De startet nylig en kåring, «stupid patent of the month», som setter søkelyset på patenter de mener er i overkant brede. Se bare på denne månedens vinner.

«Method and Apparatus for Indirect Medical Consultion» er et patent på en metode for å konsultere og kartlegge henvendelser fra pasienter i helsesektoren. Den går i korte trekk ut på følgende:

  • Svar på telefon fra en pasient.
  • Lagre pasientopplysningene i en mappe.
  • Send pasientinformasjon til legen, spør legen om han/hun ønsker å snakke med pasienten.
  • Ring pasienten tilbake og overfør samtalen til legen.
  • Ta opp samtalen.
  • Lagre samtalen i mappen med pasientopplysninger.
  • Utfør overnevnte ledd med en PC.

Les også:

10 triks for bedre wifi hjemme

Ble kjøpt opp av Apple. Skiftet side til den norske konkurrenten

Skipstoaletter fra Hareid vinner Eksportprisen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.