BYGG

Det gamle regelverket overså ventilerte hulrom - nå strammer danskene inn

Men i Norge blir dagens regelverk stående.

Det nå utbrente Grenfell Tower ble renovert – blant annet med en etterisolering av fasaden – i 2016. Nå mistenkes det at fasadesystemet har vært medvirkende til spredningen av brannen. London, UK, 15. juli 2017.  REUTERS/Tolga Akmen
Det nå utbrente Grenfell Tower ble renovert – blant annet med en etterisolering av fasaden – i 2016. Nå mistenkes det at fasadesystemet har vært medvirkende til spredningen av brannen. London, UK, 15. juli 2017. REUTERS/Tolga Akmen Bilde: Scanpix/STRINGER
Av Ulrik Andersen, Ing.dk
31. aug. 2017 - 13:01

Brannen i Grenfell Tower har fått den danske Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen til å presisere avsnitt om brannspredning via fasader i det kommende bygningsreglementet.

Den katastrofale brannen i høyhuset Grenfell i London har fått de britiske myndighetene til å nedsette flere undersøkelseskommisjoner som skal granske hvorvidt den britiske bygglovgivningen var medvirkende til at en så voldsom brann kunne rasere et nyrenovert høyhus.

Og brannen får konsekvenser også i Danmark.

I dagens danske bygningsreglement er det krav om at «bygninger skal oppføres og innrettes slik at en brann kan begrenses til den brannmessige enhet (branncellen) der brannen har oppstått.  

Spredning av brann og røyk til andre brannmessige enheter skal forhindres i den tiden som er nødvendig for evakuering og redningsetatenes innsats.» Dessuten skal «både innvendige og utvendige overflater (…) utføres på en slik måte at de ikke bidrar vesentlig til brannspredning.»

Overser hulrom

Men i brannen i London ser det ut til at røyk- og brannspredningen inne i den ventilerte fasaden, var en medvirkende faktor til brannens katastrofale omfang og de mange dødsfallene.

  <i>Bilde: Lasse Gorm Jensen/Ingeniøren</i>
  Bilde: Lasse Gorm Jensen/Ingeniøren

Så da en ny utgave av det danske bygningsreglementet var på høring tidligere i år, gjorde noen av høringspartene oppmerksom på, at dagens krav til «utvendige overflater» ikke tok høyde for brannspredning i ventilerte hulrom.

Derfor vil Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen omformulere deler av bygningsreglementet.

«Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har besluttet å gjennomføre en språklig presisering av kravet vedrørende brannspredning via utvendige overflater, slik at det i framtiden framgår enda tydeligere at det overordnede kravet, som i dag framgår av BR15, kap. 5.5, avsn. 1, innebærer at en brann ikke må kunne spre seg mellom brannmessige enheter via noen deler av ytterveggen i den tiden som er nødvendig for evakuering… Den nye formuleringen er en presisering av at kravet om begrensning av brannspredning mellom brannmessige enheter ikke bare begrenser seg til den utvendige overflaten av ytterveggen, men til alle deler av ytterveggen,» skriver etaten til Ingeniøren.

Det nye danske bygningsreglementet trer i kraft 1. januar 2018. 

Saken ble publisert første gang hos danske Ingeniøren.

Endrer ikke regelverket i Norge

– Ser ikke behovet

Av Roald Ramsdal, tu.no

Norske myndigheter har ikke planer om å endre regelverket etter Grenfell Tower-brannen, får Teknisk Ukeblad opplyst.

– Med den informasjonen vi har i dag ser vi ikke noe behov for å gjøre endringer i de norske reglene. Våre regler er strenge, og begrenser bruk av fasadesystemer med brennbar isolasjon til tilleggsisolering i byggverk inntil fire etasjer, forteller sjefingeniør Vidar Stenstad i Direktoratet for byggkvalitet.

Han legger til at i bygninger i risikoklasse 6, som sykehus og hoteller, kan ikke systemer med brennbar isolasjon benyttes, selv om bygningene er lavere enn fire etasjer.

I Danmark pekte flere på at regelverket der ikke dekket brannspredning i hulrom.

Stenstad forteller at et system for utvendig tilleggsisolering av fasader må i Norge dokumenteres som en enhet, det vil si med både fasademateriale, eventuelt hulrom og isolasjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.