BYGG

Selger: Det ville kostet 55.000 kroner ekstra å gi Grenfell Tower brannsikre fasadeplater

Entreprenøren skal ha valgt fasadeplater uten brannsikker kjerne da den brannherjede boligblokken i London ble pusset opp.

Det er trolig brukt brennbare fasadeplater i boligblokken som brant i London.
Det er trolig brukt brennbare fasadeplater i boligblokken som brant i London. Bilde: Rick Findler
16. juni 2017 - 11:04

Da Grenfell Tower ble pusset opp i fjor sommer, ble fasadene ifølge avisen The Times dekket med Reynobond-plater, en fasadeplate som produseres av Arconic Architectural Products, som eies av aluminium-giganten Alcoa.

Denne platen er en sandwich-konstruksjon, med to lag aluminium rundt en kjerne som enten kan bestå av polyetylen eller et flammehemmende stoff.

Ifølge The Times mener man at det er platene med PE-kjerne som er brukt på Grenfell Tower.

Forbudt i USA

The Times har snakket med en selger av Reynobond-platene, som skal ha blitt brukt på fasadene da den 24-etasjer høye boligblokken med 120 leiligheter og cirka 600 beboere ble pusset opp. Selgeren sier til avisen at platetypen med PE-kjerne av brannsikringsårsaker er forbudt til bruk på bygninger høyere enn 12 meter i USA. 

Ifølge selgeren The Times har snakket med, er PE-varianten av platene ment for små forretningsbygg, ikke høyhus eller kritisk bygningsmasse som sykehus og lignende.

Platen med PE-kjerne er i følge The Times klassifisert som «brennbar» («flammable») i Tyskland, men skal være tillatt brukt etter britiske standarder.

Koster to pund mer

Den flammehemmende versjonen av Reynobond-platene koster ifølge selgeren The Times har snakket med, 24 britiske pund per kvadratmeter – to pund mer enn versjonen med PE-kjerne.

Det er  beregnet at det ble brukt i overkant av 2000 kvadratmeter med Reynobond-plater på Grenfell Tower, og det betyr i så fall at merkostnaden ved å velge den flammehemmende varianten ville vært cirka 5000 pund, eller rundt 55.000 kroner.

Prisen for hele renoveringsprosjektet skal ha vært 8,6 millioner pund (90 millioner kroner)

Vanlig i bruk også i Norge

Fredrikstad-firmaet Talitor setter opp næringsbygg for private og offentlige virksomheter, og tilbyr blant annet Reynobond eller tilsvarende sandwich-plater som fasadekledning.

Daglig leder Terje Strand sier til Teknisk Ukeblad at det finnes en rekke typer sandwich-plater av aluminium, og at disse er vanlig i bruk på næringsbygg i Norge.

Ifølge Strand er det også vanlig å bruke plater med brennbar PE-kjerne, men at det i Norge er strenge krav til seksjonering av bygninger med brannhemmende skiller mellom etasjer og seksjoner, eller brannsikker vegg bak fasadene, slik at en brann i fasadematerialet ikke skal spre seg i bygningen.

Frykter flere omkomne

Entreprenøren som utførte renovasjonen av Grenfell Tower har etter brannen uttalt at arbeidene deres er utført i tråd med gjeldende bygnings-, brann-, og sikkerhetsforskrifter.

Det er fremdeles ikke klart hvor mange mennesker som mistet livet i brannen som herjet boligblokken natt til onsdag. NTB melder fredag ettermiddag at 30 personer er bekreftet omkommet, men det fryktes at man vil finne flere døde etter hvert som man får gjennomsøkt bygningen. Politisjefen i London, Stuart Cundy, har sagt han håper det endelige tallet på omkomne ikke vil bli høyere enn hundre.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.