KARRIERE

Det er utrolig å tenke på at den første versjonen av Altinn ble utviklet mens jeg gikk i barnehagen

Hva gjør egentlig en nyutdannet teknolog i Accenture? Jo, vi løser viktige samfunnsoppgaver, skriver Per Bergsjø Andresen.

Per Bergsjø Andresen jobber som software-analytiker hos Accenture og mener han bidrar til å løse viktige samfunnsoppgaver selv om han jobber i et konsulenthus.
Per Bergsjø Andresen jobber som software-analytiker hos Accenture og mener han bidrar til å løse viktige samfunnsoppgaver selv om han jobber i et konsulenthus. Foto: Privat
Per Bergsjø Andresen, software-analytiker, Accenture Technology
21. mars 2024 - 15:43

Nylig publiserte Teknisk Ukeblad en kommentar av Gabriel Qvigstad Trampe der han uttrykte bekymring over at teknologer ender som «powerpoint-ingeniører» i de store konsulentselskapene, i stedet for å benytte den svært ettertraktede kompetansen til mer samfunnsnyttige formål. Som nyutdannet teknolog i Accenture er dette en påstand jeg ikke kjenner meg igjen i.

Etter avsluttet mastergrad i august 2023 ble jeg en del av Tech Talent-programmet i Accenture. Dette er Accentures toårige program for nyutdannede teknologer, og har som mål å gi oss den beste starten på karrieren, både faglig og sosialt.

Laget ny tjenesteplattform

Like etter oppstart begynte jeg på et prosjekt hos Altinn. Teamet her bestod av nyutdannede og erfarne teknologer fra både Accenture og Digitaliseringsdirektoratet (Digdir). Vi ble tatt veldig godt imot av de ansatte hos Digdir og ble raskt en del av Accentures veletablerte miljø hos Altinn.

Den første måneden besto av opplæring i utvikling av Altinn-skjemaer for ny tjenesteplattform kalt «Altinn 3». Utviklingen av skjemaene gjøres i et verktøy kalt «Altinn Studio», som bygger på .NET og React. Altinn Studio gjør det enkelt for offentlige etater å lage digitale tjenester ved hjelp av moderne rammeverk.

Etter opplæringen startet jeg med å bistå tjenesteeiere i Tolletaten med migrering og utvikling av nye skjemaer på Altinn-plattformen. På kort tid lærte jeg mer om objektorientert programmering og utvikling i .NET enn det jeg gjorde i løpet av hele studietiden. Senere har jeg gjort den samme jobben for andre offentlige etater, blant annet Folkehelseinstituttet og Brønnøysundregistrene.

Teknologi for bedre tjenester

Det har vært spennende å få innblikk i hvordan offentlig infrastruktur fungerer hos Altinn og hvordan de forholder seg til modernisering av offentlige etater.

De jobber stadig med nye løsninger som skal gjøre det lettere for etater å opprette og utvikle digitale tjenester. Det har også vært givende å få innblikk i Accentures rolle hos Altinn og hvordan vi bidrar til digitalisering og effektivisering av offentlige tjenester.

Nylig var jeg med da Altinn feiret sin 20-årsdag, der noen av mine Accenture-kolleger har vært med helt fra begynnelsen. Det er utrolig å tenke på at den første versjonen av Altinn ble utviklet mens jeg gikk i barnehagen(!). I tillegg er det inspirerende at de mer erfarne kollegene mine har jobbet med moderne teknologi gjennom hele karrieren. Det er heldigvis ikke slik at alle må bli prosjektledere etter noen år med programmering.

Jeg er helt enig med Gabriel Qvigstad Trampe i at teknologer først og fremst bør jobbe med å løse viktig samfunnsoppgaver gjennom smart bruk av teknologi – og det er akkurat det vi gjør i Accenture!

Deler av PwC-teamet som har hjulpet Lede med smart bruk av data og etablering av smidige produktteam. Lede har brukt kunstig intelligens og tingenes internett (IoT) for å få bedre innsikt i kraftsystemet. Det hjelper dem med å utnytte eksisterende nettinfrastruktur bedre. Fra venstre: Karoline Bonnerud, Erik Flølo og Herman Johan Bomholt som jobber med Data Analytics i PwC.
Les også

I Pwc jobber vi med veldig mye annet enn Powerpoint

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.