BYGG

Designet høyhus som en Ipod

Teknologiarkitekt har designet et boligbygg i Dubai med speil som overvåker helsen din.

Bygningen «The Pad» i Dubai ferdigstilles i 2018. Arkitekten James Law har latt seg inspirere av Apples Ipod og har stappet bygget fullt av teknologiske løsninger.
Bygningen «The Pad» i Dubai ferdigstilles i 2018. Arkitekten James Law har latt seg inspirere av Apples Ipod og har stappet bygget fullt av teknologiske løsninger. Foto: James Law Cybertecture
1. juni 2018 - 14:18

– Jeg ønsker å skape arkitektur som handler om mer enn bare å sette sammen betong, stål og glass på en fornuftig måte. Jeg vil bringe arkitekturen opp på et nytt nivå.

Teknologiarkitekt James Law forteller hvorfor han har designet en ny boligblokk i Dubai som en Ipod, den kjente musikkspilleren til Apple. Bygningen har han døpt «The Pad».

– Akkurat som en Ipod gir eierne tilgang til musikk og bilder, gir «The Pad» beboerne tilgang til en masse ny teknologi, sier han.

Teknologiske speil overvåker helsen din

James Law er teknologiarkitekten bak «The Pad» i Dubai. <i>Foto:  James Law Cybertecture</i>
James Law er teknologiarkitekten bak «The Pad» i Dubai. Foto:  James Law Cybertecture

Den 26 etasjes høye blokken i Business Bay i Dubai har en helningsvinkel på 6,5 grader, akkurat som Ipod-en når den står i ladestasjonen.

Law er fra Hong Kong og har designet en rekke ulike bygninger med en teknologisk filosofi i bånn. Han kaller det «cybertektur», en ny type arkitektur som integrerer alle mulige teknologiske nyvinninger i bygningene.

– Det mest spektakulære i The Pad er et speil som overvåker helsen din, sier Law.

Det patenterte Cybertecture mirror har trådløs nett-tilkobling, og har blant annet en helseapplikasjon som samler inn data om helsetilstanden din fra en badevekt med en rekke kroppsanalytiske sensorer. Hver dag kan du stå på det lille sensorbrettet og få opplysninger om hvordan det står til med kroppen din på speilet fremfor deg. For eksempel kan du få beskjed om når du får mensen.

Speilet er vanntett, så du sjekke mail og Facebook eller se på TV mens du pusser tennene eller gjør andre badromsaktiviteter.

Det teknologiske speilet som er installert i bygningen «The Pad» kan overvåke helsen din. 

Biometriske låser og talestyring

Byggestart for The Pad var i 2007, men under finanskrisen i 2009 ble byggeprosessen utsatt til 2013. Nå gjenstår kun litt arbeid før de i alt 256 leilighetene er innflytningsklare. 

– 90 prosent av byggeprosessen er fullført, resten vil ferdigstilles i løpet av året, sier Law.

Foruten det teknologiske speilet er bygningen utstyrt med blant annet biometriske låser, stemningsbelysning og talestyring. Hva det har kostet å bygge The Pad, vil ikke James Law ut med. Det er ikke offentlig, sier han.

En modell av "The Pad", bygningen som arkitekten James Law har designet til å se ut som en Ipod. <i>Illustrasjon:  James Law Cybertecture</i>
En modell av "The Pad", bygningen som arkitekten James Law har designet til å se ut som en Ipod. Illustrasjon:  James Law Cybertecture
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.