OLJE OG GASS

Derfor er oljeprisen i fritt fall

19. juni kostet et fat olje 115 dollar. Nå koster det 88 dollar.

Oljeprisene har rast nedover den siste tiden, men oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener den skal opp mot 100 dollar i løpet av året.
Oljeprisene har rast nedover den siste tiden, men oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener den skal opp mot 100 dollar i løpet av året. Bilde: NTB scanpix / colourbox.com / montasje
10. okt. 2014 - 09:32

Teknisk Ukeblad har skrevet en rekke artikler om kostnadsutfordringene i oljeindustrien, sist om masseoppsigelsene i servicebedriftene.

En av grunnene er en fallende oljepris, som får oljeselskapene til å skru ned tempoet.  

De siste tallene fra Nasdaq-børsen viser at prisen for et fat olje er på sitt laveste nivå på to år.

Prisen i skrivende stund er 88,78 dollar, noe som er 23 prosent lavere enn den foreløpige toppen i år - nærmere bestemt 19. juni, da prisen var 115 dollar.

Før dette skarpe fallet var den imidlertid svært stabil. Faktisk lå prisen mellom 107 og 112 dollar i 13 måneder, helt frem til slutten av juli.

Les også: Norsk olje og gass kaller «krisen» for en normalisering. Det kan ikke Kaefer-sjefen forstå

Libya på banen

Amerikanske Energy Information Administration (EIA) skriver i sin siste rapport at det er spesielt to ting som bidrar til det store fallet.

De peker blant annet på Libya, som nå har kommet på banen igjen. Produksjonen der har gått opp fra 200.000 fat i juni til 900.000 fat i løpet av september.

Samtidig har land som Frankrike, Tyksland og Italia nedjustert sine forventninger for økonomisk vekst i 2015, mens også Kina merker at veksten avtar.

Sammen med økt produksjon gjør den lave globale oljeetterspørselen at lagrene verden rundt fylles opp og sender prisene nedover.

Les også: Så lang tid bruker oljeingeniørene på å nå millionlønn

Vekst og fall

Historien var en annen for noen år tilbake. Gjennom hele 2000-tallet gikk oljeprisen sakte, men sikkert oppover (se graf under). Hovedgrunnen til det var Kina, som hadde et umettelig behov for olje. I 2008 steg prisen til svimlende 140 dollar fatet.

Det førte til at mange av oljeselskapene begynte å ta ut olje fra steder som var dyre og kompliserte å komme til.

I USA begynte samtidig skiferoljerevolusjonen å ta av, men dette påvirket ikke det globale markedet i så stor grad på grunn av kriser i blant annet Libya og Irak. Det er kun den siste tiden at dette har hatt en stor betydning.

Finanskrisen sørget for at prisen sank ned til under 50 dollar mot slutten av 2008. I 2009 steg den igjen jevnt og trutt, før den traff 125 dollar i midten av 2011. Deretter holdt den seg relativt jevn, før den altså har gått kraftig ned igjen de siste månedene.

Les også: – Skiferoljerevolusjon er den største overraskelsen i oljehistorien

Oljeprisutviklingen de siste ti årene. Nasdaq

Skal litt ned

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets sier til Teknisk Ukeblad at prisen kan gå ytterligere noe ned fremover.

– De nærmeste par ukene kan det falle litt mer. Vi skal huske på at det er mye vedlikehold på mange av raffineriene. Så lenge de er stengt, er etterspørselen lavere. I tillegg har du Saudi Arabia, som har en økende del av sine produksjonskostnader i euro. De selger oljen i dollar, som styrker seg mot de andre valutaene, og det gjør at prisene er relativt stabile for dem. For andre produsenter er det annerledes.

– Opec-landene har møte i november, og Saudi Arabia er det landet som har mulighet til å vente med å gjøre noe inntil da. De ønsker ikke å kutte sin produksjon alene, og skal man ha et fungerende kartell må alle bidra, sier hun.

SONY DSC Thina Margrethe Saltvedt, Nordea Markets
– Opec-landene har møte i november, og Saudi Arabia er det landet som har mulighet til å vente med å gjøre noe inntil da. De ønsker ikke å kutte sin produksjon alene, og skal man ha et fungerende kartell må alle bidra, sier hun.Oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets. Nordea

Opp mot 100 igjen?

Saltvedt spår likevel at prisen er oppe på 100 dollar igjen i løpet av året.

– Det ser ut som prisen nå har etablert seg på rett i overkant av 90 dollar, og hvis det ikke kommer flere dårlige nyheter fra Kina og Europa, vil det være stabilt. Når raffineriene åpner igjen går etterspørselen opp. Jeg tror derfor prisen skal opp til rundt 100 dollar rundt årskiftet, sier hun.

Les også:

– Norge har hatt uvanlig flaks de siste ti årene. Lite tilsier at det skal fortsette

På 90-tallet var prosjektene lønnsomme ved 12 dollar fatet. Nå må de ha over 100

40 prosent av Norges oppdagede olje kan ikke tas opp

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.