OLJE OG GASS

Norsk olje og gass kaller «krisen» for en normalisering. Det kan ikke Kaefer-sjefen forstå

Kaefer Energy må gjøre betydelige kutt i bemanningen.

Kaefer Energy er blant leverandørene som må kutte i antall ansatte - på tross av tildelingen av en milliardkontrakt som ble tildelt denne uken.
Kaefer Energy er blant leverandørene som må kutte i antall ansatte - på tross av tildelingen av en milliardkontrakt som ble tildelt denne uken. Bilde: Kaefer Energy
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
12. sep. 2014 - 10:52

Oljeselskapenes planlagte kostnadskutt på norsk sokkel har begynt å gi saftige ringvirkninger i leverandørindustrien.

Blant oljeserviceselskapene som har varslet permitteringer og oppsigelser finner vi Bilfinger som må kutte 600 personer.

Også Aibel, Subsea 7, IKM og Weatherford, samt en rekke andre selskaper har varslet permittering og nedbemanning.

Les også: Når Bilfinger må redusere med 600 ansatte blir kvinner, lærlinger og eldre beskyttet

– Langt fra en krise

Men i går rykket bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass ut med en melding om at det på tross av kuttene i oljeservice, ikke er noen krise.

– Om lag 250 000 mennesker i Norge har arbeid i eller knyttet til olje- og gassindustrien. Vi går nå mot en normalisering av aktivitetsnivået etter tre år med rekordhøye investeringer. Selv om investeringene går noe ned for 2015, er det det tredje høyeste nivået i historien. Med andre ord er vi langt fra en krise i olje- og gassindustrien, sier Gro Brækken, administrerende direktør i Norsk olje og gass.

Hun understreker at det likevel oppleves dramatisk for de som har mistet jobben.

– Det er helt klart dramatisk for de enkeltpersonene og bedriftene som må kutte store deler av arbeidsstokken. Ansatte i olje- og gassindustrien har svært høy kompetanse, og vi håper nå at denne kompetansen vil bidra til å gi dem jobb, også i andre bransjer, sier Gro Brækken.

Les også: Over 80 ansatte mister jobben i Aker Solutions

Administrerende Gro Brækken i Norsk olje og gass mener at det ikke er noen krise, men at oppsigelsene i det siste snarere er en normalisering av aktivitetsnivået.
Administrerende Gro Brækken i Norsk olje og gass mener at det ikke er noen krise, men at oppsigelsene i det siste snarere er en normalisering av aktivitetsnivået.

Kaefer må redusere

Men det er ikke alle som forstår dette utspillet. Denne uken ble serviceselskapet Kaefer Energy – som har i underkant av 1000 ansatte – tildelt en kontrakt av Statoil i milliardklassen. Kontrakten har en varighet på opptil ni år, dersom opsjonene på to og tre år blir benyttet.

Likevel må selskapet kutte et betydelig antall av de ansatte.

Det forteller administrerende direktør i Kaefer, Bård Bjørshol til Teknisk Ukeblad.  

– Vi ser det samme bildet for neste år som i resten av bransjen. Vi må iverksette aksjoner for å tilpasse oss aktivitetsnivået. Det betyr at også vi må redusere antall ansatte, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Vi har gitt oss frist denne måneden til å konkludere, forteller han.

– Har dere noen pekepinn på hvor mange det er snakk om?

– Det er vanskelig å si på dette tidspunktet, men totalt sett vil det bli under 20 prosent. Reduksjonen vil både berøre operasjonelt personell, ingeniørtjenester, støttefunksjoner og administrative funksjoner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Statoil: Ingen garanti for at Castberg blir realisert

Forstår ikke Norsk olje og gass

– Norsk olje- og gass har konstatert at det ikke er noen krise i bransjen. Hva tenker du om det?

– Det kan jeg ikke helt forstå når selskaper som Aker og Aibel må si opp store mengder kvalifiserte ingeniørressurser, sier han.

– Tradisjonelt sett har mye nybygg skjedd i Norge. Vi reflekterer jo vedlikeholds, modifikasjon og nybyggbransjen. Når nybyggprosjektene i mye mindre grad materialiserer seg i Norge, modifikasjonsprosjektene blir skjøvet ut i tid, mens vedlikeholdsaktiviteten er signalisert redusert for å redusere kostnadsnivået på norsk sokkel, så representerer dette i sum bortfall av et stort volum for mange selskaper. Vi kan ikke forstå at Norsk olje og gass kan si at dette er en justering av en peak.

– Blir du provosert av det?

– Nei, det blir jeg ikke. Men jeg har, sett fra vårt ståsted, problemer med å forstå konklusjonen, sier han.

Les også:

Tord Lien var ferdig med politikk. 36 dager senere ringte det fra Oslo

Bransjeveteran: Disse tre sakene skaper blekkflekker på papiret for norsk sokkel  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.