OLJE OG GASS

– Skiferoljerevolusjon er den største overraskelsen i oljehistorien

Nå tror oljeanalytiker at også Russland og Kina begynner med skiferoljeproduksjon.

 MANGE SELSKAPER ER BEKYMRET: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus sier flere store oljeselskaper, som sitter på ressurser som har en break even-pris på 90-100 dollar fatet, nå skjelver i buksene. Det fordi flere selskaper i USA nå oppnår en break even-pris på 50-60 dollar fatet for skiferolje. (Illustrasjonsfoto)
MANGE SELSKAPER ER BEKYMRET: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus sier flere store oljeselskaper, som sitter på ressurser som har en break even-pris på 90-100 dollar fatet, nå skjelver i buksene. Det fordi flere selskaper i USA nå oppnår en break even-pris på 50-60 dollar fatet for skiferolje. (Illustrasjonsfoto) Bilde: Nexen
22. mai 2014 - 14:08

OSLO: USA har lenge vært på en nedadgående trend hva gjelder oljeproduksjon. Landets årlige produksjon ble totalt sett halvert fra 70-tallet frem til 2008, men nå peker alle pilene opp igjen.

I løpet av de siste fem årene landet økt oljeproduksjonen med 50 prosent.

Den aller største grunnen er skiferolje. I starten var den generelle oppfatningen at det ville være for dyrt og vanskelig å tjene penger på det på grunn av krevende og dyre produksjonsmetoder. Nå er virkeligheten en helt annen.

Har senket kostnadene

Den såkalte break even-prisen på typiske skiferolje-prosjekter i USA er nå på rundt 60 dollar fatet, ifølge konsulentselskapet IHS.

I dag, under Teknas Norsk offshoredag i Oslo, snakket oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets om trendene i oljeindustrien.

Han viet skiferolje mye oppmerksomhet, slik han også gjorde for to år siden. Allerede da sa han at skiferolje kom til å bli en såkalt gamechanger for oljeindustrien.

Han innrømmer at mange var skeptiske til dette.

Les også: I 1986 ble oljeprisen halvert etter «supplysjokk». Nå skjer det igjen

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus.
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus.

Flere land vil starte produksjon                                                                                                                                                       

– Det var få som trodde at ressursene var økonomisk utvinnbare. Det europeiske energibyrået IEA, for eksempel, så det ikke komme. De trodde amerikansk råoljeproduksjon skulle øke med 45.000 fat per dag i 2012, men det ble en økning på én million fat per dag. Det er vel en av de største bommertene IEA har gjort, sier han.

Kjus sier til Teknisk Ukeblad at mange av de største oljeselskapene i verden nå skjelver i buksene, spesielt med tanke på at flere land nå snuser på skiferoljeproduksjon.

– Mange av de større selskapene må ha rundt 90-100 dollar fatet for store deler av ressursene sine. Det er klart at de vil bli bekymret når de ser at selskaper i USA trenger en pris på 50-60 dollar fatet for å tjene penger. I tillegg skal sannsynligvis Kina, Russland og Argentina også begynne å produsere meningsfulle volum med skiferolje etter 2020, noe som også kan ramme de store oljeselskapene, sier han.

Les også: Oljesand forurenser to til tre ganger mer enn antatt

– Største overraskelsen i oljehistorien

Oljeanalytikeren sier skiferoljerevolusjonen er den største overraskelsen i oljehistorien.

– Det er kun Saudi-Arabia og Russland som har opplevd så stor produksjonsvekst som USA. Men det er helt forskjellige situasjoner. På 80-tallet fjernet Saudi-Arabia olje fra markedet for å holde prisen oppe. De hadde dermed muligheten til å øke produksjonen massivt senere, noe de gjorde fra 1986 til 1991, slik at oljeprisene falt, sier han.

– Den andre situasjonen var da Russland tok i bruk vestlig teknologi på sine felt etter oppbruddet av Sovjetunionen. Da økte produksjonen med cirka tre millioner fat per dag fra 2000 til 2004. Felles med begge situasjonene er at alle visste at ressursene var der, sier han.

– Forskjellen med USA er at de har funnet en helt ny ressurs i skiferoljen. På tre år har produksjonen nå gått opp til tre millioner fat hver dag. Det er den største overraskelsen i oljehistorien, sier Kjus.

Kontroversiell utvinning

Skiferolje er selve nøkkelen om USA skal nå sin ambisjon om å bli selvforsynt med olje. Det bekymrer både miljøvernere, forskere og selvfølgelig også mange av landene som eksporterer olje til landet.

Norske Cicero har blant annet uttrykt bekymring for at produksjonen av skiferolje og andre ukonvensjonelle ressurser som skifergass og oljesand øker CO2-utslippene til atmosfæren dramatisk.

Les også:

Oljedirektoratet om Goliat: Reddet av oljeprisen

Snart seiles «Statoils store Korea-test» til Nordsjøen

– Finn en løsning uten folk i Nordsjøen. Da er problemet løst  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.