KARRIERE

Derfor er det vanskelige å lede utlendinger

 

Ulike arbeidskulturer kan skape misforståelser for eksempel blant fagarbeidere på arbeidsplasser.
Ulike arbeidskulturer kan skape misforståelser for eksempel blant fagarbeidere på arbeidsplasser. Bilde: Fredrik Drevon
28. des. 2012 - 15:17

Skandinavisk lederstil i møte med andre kulturer kan føre til en del misforståelser.

– For eksempel når en leder sier til sine utenlandske medarbeidere «se hva du kan gjøre med det», kan de fort bli usikre på hva det egentlig er de skal gjøre. I andre kulturer, for eksempel i Øst-Europa, er det mer vanlig med klare ordre og lite frihet til å definere oppgaver selv. Derfor kan norske ledere fremstå som svært utydelige overfor dem som er vant med en annen arbeidsstruktur, sier Tor Grennes, førsteamanuensis ved BI.

Bygges på tillit

Ifølge den europeiske sosiale undersøkelsen ESS er tillitsnivået i det norske samfunnet og Skandinavia veldig høyt. 70 prosent av skandinavene mener at folk er flest til å stole på.

I Litauen og Polen er disse tallene er henholdsvis på 18 prosent og 22 prosent.

– Den skandinaviske lederstilen er i stor grad bygget opp på tillit. Det er god kontakt og gjensidig respekt mellom fagforeninger, arbeidsgivere og arbeidstakere, i motsetning til i mange andre land.

Mangelen på hierarki og flat struktur innad bedriftene er også basert på tillitstankegangen i Norge. Men Grennes mener at norske ledere skal aller helst gi tydelige beskjeder.

– Hvis du gir for frie tøyler til medarbeidere kan de utenlandske ansatte oppfatte det slik at hvis lederen overlater ansvar og problemløsning til meg, da er ikke han noen god leder. Samtidig antar vi at har sagt godt nok fra og at de vil løse problemene selv, sier Grennes.

Les også: Dette er Norges mektigste teknologer

Vil ikke utvanne

– Vår holdning er å sørge for at den norske ledelsesmodellen fungerer godt. Vi ønsker ikke at den blir utvannet, sier Steinar Krokstad, forbundssekretær i Fellesforbundet.

Han er enig om at det kan være ofte problematisk å samarbeide med fagarbeidere fra andre land. Klare beskjeder, dialog og raske tilbakemeldinger er nødvendig for at man skal unngå farlige misforståelser og arbeidsskader.

– Vi opplever at det ikke bare er behov for språkkurs for ansatte fra andre land, men også et kurs i arbeidskultur. Det er store avstander i kultur og arbeidsmåter og ledere etterlyser opplæring av medarbeidere, sier Krokstad.

Krokstad sier at Fellesforbundet er i kartleggingsfasen for slike kurs.

Les også:

I dette firmaet har alle ansatte aspergers

Advarer mot hjernevask av ansatte

Jakter på 800 ingeniørforbilder

Nå kan du sjekke ingeniørlønna  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.