KARRIERE

“Dere har stått opp på feil fot og blitt tråkket på av en elefant”

Stort engasjement i debatt om åpenhet på Nito-kongressen.

Valgprosessen for nytt NITO-styre var en het potet under starten av årets NITO-kongress.
Valgprosessen for nytt NITO-styre var en het potet under starten av årets NITO-kongress. Bilde: Tormod Haugstad
28. sep. 2012 - 14:27

TRONDHEIM: Sterk kritikk av valgprosessen fra Region Midt-Norge utløste mange innlegg på årets Nito-kongress som startet torsdag ettermiddag.

Mer åpenhet

Tom Rian sa det slik:

– Hovedstyret må ha stått opp på feil fot og blitt tråkket på av en elefant når de har gått inn for årets prosess. Vi ønsker større åpenhet om valgene fordi vi trenger flere kandidater. Derfor ønsker vi at kandidatene blir presentert på siste ledermøte før kongressen.

Han ble imøtegått av avtroppende leder Marit Stykket som på søndag gir seg etter ni år i presidentstolen.

– Så lenge jeg har ledet Nito, har jeg jobbet for åpenhet. Derfor er det litt vanskelig for meg å argumentere imot, men vi må stille oss spørsmål om hvorfor vi ønsker mer åpenhet. Det kan være mange grunner til det, sa Stykket.

Hun nevnte blant annet at hvis kandidatene blir tidlig kjent, kan det fort ende med at man lar være å se etter andre kandidater.

– Vi må hele tiden se etter de beste tillitsvalgte. Det blir kjedelig om de samme blir sittende år etter år. Og det er enda viktigere om potensielt dyktige kandidater ikke vil stille hvis man frykter at et slikt kandidatur kan gi problemer karrieremessig, sa Stykket.

Les også: Nito vil ha et klimateknologiråd

I alle ledd

Hele fem forslag til endringer av valgprosessen med tanke på mer åpenhet ble presentert.

Men Region Midt-Norge trakk sitt forslag til fordel for et forslag fra Hedmark og Oppland som går inn for at det på første ledermøte etter kongressen blir oppnevnt et utvalg som kan lage nye retningslinjer for større åpenhet i valgprosessen.

Dette forslaget ble presentert av Dagny Gunvor Ulsaker, men ble også sterkt støttet av Tom Gusdal som selv sitter i valgkomiteen.

– Å vite hva man velger, er det viktigste. Vi må ha åpenhet i alle ledd og en form for kommunikasjon. Det er første gang jeg sitter i valgkomiteen og jeg kan bare slå fast at det har vært en utrolig spennende prosess, sa Gusdal.

Stykket gir seg

Det har ikke vært noen endring i valgprosessen foran denne kongressen fra den forrige, og debatten har trolig oppstått fordi det lenge var uvisst om Marit Stykket skulle ta gjenvalg eller ikke etter så mange år i presidentstolen.

Hun har holdt dette tilbake for medlemmene for å unngå en opprivende persondiskusjon. Kandidatene til hovedstyret ble kjent i mai, mens valgkomiteens innstilling ble lagt fram på Nitos hjemmesider 23. august.

Først da ble hele organisasjonen klar over at Stykket gir seg.

– Jeg gjorde dette bevisst for å unngå for mye diskusjon om presidentvervet. Det ville ikke vært heldig om det hadde oppstått debatt om ledervervene flere måneder i forveien. Da ville man mistet styringsfart, sier Stykket til Teknisk Ukeblad.

Fra talerstolen advarte hun kongressen også mot å bruke for mye tid og krefter på å diskutere mer åpenhet.

– Er det virkelig dette vi skal bruke tid og krefter på? Vi har da så mange viktige saker å diskutere og selv har jeg opplevd tidligere at diskusjon om valg og kandidater har tatt altfor mye fokus.

Les også: Ingeniører i Kina tjener dobbelt så mye som kolleger i Norden

Stor utskiftning

Valgkomiteens leder, Lise Dragset, sa at debatten har kommet etter valgkomiteens innstilling.

– Tidligere var det vanskelig å få inn kandidater, men nå har vi hatt mange gode kandidater å velge mellom. Spørsmålet er likevel hvor åpne man skal være og når man skal offentliggjøre innstillingen. Selv er jeg glad for denne debatten, sa Dragset.

Valgkomiteens innstilling har vakt oppsikt fordi det er lagt opp til en sjelden stor utskiftning i styret. Av 11 medlemmer legger valgkomiteen opp til at det skal velges syv nye, derav seks kvinner.

Endelig forslag til vedtak skal gjøres lørdag ettermiddag.

Her er valgkomiteens innstilling:

Hovedstyret

 • President: Trond Markussen, NITO Oslo og Akershus
 • Visepresident:  Robert Gærnæ,  NITO Finnmark
 • Øvrige: Brynhild Asperud  NITO Oslo og Akershus
 • Ragnhild Brataker  NITO Telemark
 • Harald Bruland  NITO Sør-Trøndelag
 • Kjetil Lein   NITO Hedmark
 • Stig Lægreid   NITO Oslo og Akershus
 • Kristine Nikolaisen  NITO Oslo og Akershus
 • Trude Skogesal  NITO Hordaland
 • Tone Teigen   NITO Sogn og fjordane
 • Siw Tyldum   NITO Troms

Les også: – Ingeniører mangler ledertrening

Ingeniører i nøkkelrolle for klima

India tar tilbake ingeniørene

To av fem mener outsourcing er et tapsprosjekt  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.