OLJE OG GASS

Denne mannen får oljebransjens Oscar

Lundins letetrollmann Hans Christen Rønnevik er Oilman of the year.

Letesjef i Lundin, Hans Christian Rønnevik
Letesjef i Lundin, Hans Christian Rønnevik Bilde: Håkon Jacobsen
1. juni 2012 - 20:32

Stavanger: Hvert år deler SPE Stavanger ut den prestisjetunge prisen Oilman of the year på sin tradisjonelle barbeque-fest.

Prisen går, ikke overraskende, til mannen bak gigantfunnet Johan Sverdrup i Nordsjøen:

Lundins letesjef Hans Christen Rønnevik.

– Sammen med selskapet Lundin Petroleum stod han bak verdens største oljefunn i 2012 ved å benytte nye metoder på eldre datasett fra modne områder i Nordsjøen. Rønnevik fremstår som en rollemodell til etterlevelse i form av hans engasjement for jobben sin og hvordan han blir oppfattet av sine kolleger, sier Hein Andre Langåker, som er leder for SPE Stavanger (Society of Petroleum Engineers Stavanger).

Les også: Lundin trapper opp oljejakten

Veteran

I skrivende stund er ikke Rønnevik klar over utmerkelsen han skal bli tildelt.

Årets oljemann har det siste året blitt kjent langt utover petroleumsmiljøet.

Mannen som sier at «man ikke trenger å være en ungsau for å tenke nytt» har demonstrert at de store selskapene har vært kortteknte da de for noen år siden kvittet seg med ansatte som hadde passert 58 år.

Les også: Forventer 180 millioner fat olje på Albert

Fortjent pris

Rønnevik, som har vært med på å bygge opp oljedirektoratet, jobbet i Shell og i Saga, ble tilbudt pensjon allerede i 1999.

Heldigvis for Norge valgte ikke Rønnevik å flytte til Spania for å spille golf som mange av hans kolleger.

– SPE anerkjenner Hans Christens store erfaring og hans genuine interesse for den lærende organisasjonen og kunnskapsgenering. Han er et eksempel til etterlevelse, sier Langåker.

Lundin: Drevet av tro, håp og guts

TU mener: Lundin bør bli operatør

Da Rønnevik i fjor høst ble nominert til Teknisk Ukeblads Ingeniørbragden sa han at han ikke ville høre snakk om at han alene skal vinne noen pris for gigantfunnet.

– Vi har en ledelsesmodell som er tuftet på enhetstenkning. Vi må hele tiden bruke modeller som fremmer kunnskapsdannelse, og en må frigjøre kreativiteten hos den enkelte. Dette implementerer vi gjennom kontinuerlig dialog. Vi prøver å skape en felles mentalitet, samtidig som vi gir menneskene frihet. Alle må kjenne sine begrensninger. En må ikke lete etter feil hos hverandre, sa Rønnevik.

Stort nettverk

Prisutdeler SPE er et nettverk av 100 000 personer med faglig tilknytning til oljebransjen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

– SPE er et verdensomspennende ikke-kommersielt initiativ som skal gjøre det mulig for fagfolk å knytte kontakter og dele kunnskap. Vi er et av de få voksende faglige nettverkene innen bransjen. I Norge har vi 2000 medlemmer i våre fem avdelinger i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Nord-Norge.

– Kan hvem som helst bli medlem i SPE?

– Forutsetningen er at man er teknisk faglig knyttet til oljebransjen. Foruten dette er det ingen ting i veien for å bli med. Jeg har lyst til å trekke frem at nesten halvparten av våre medlemmer er studenter eller «young professionals» under 35 år. Dette har vi fått til fordi vi har gode og langvarige samarbeid med universiteter over hele verden, sier Langårker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.