KARRIERE

Denne bransjen har størst planer om å ansette flere

Stor mangel på prosjekt- og prosjekteringsledere.

Bemanningsplanene er størst i byggenæringen.
Bemanningsplanene er størst i byggenæringen. Bilde: Dag Yngve Dahle
29. jan. 2014 - 11:12
Vis mer

Den bransjen som planlegger å bemanne mest i første kvartalet 2014 er byggenæringen. Det viser Arbeidsmarkedsbarometeret fra ManpowerGroup.

Forventet økning i bemanningen er på 12 prosent. Det er en økning på fire prosent sammenlignet med forrige kvartal og samme periode i fjor.

Olje- og gassnæringen planlagger å ansatte langt færre i neste kvartal. Forventet økning er 3 prosent. Det er nedgang på to prosentpoeng sammenlignet med for akkurat ett år siden.

I industrien er forventningene høyere og ligger på 8 prosent.

Les også: – Håper at unge ingeniører ikke blir utdannet innen olje og gass

Trenger norsk kompetanse

Det er stort behov for både ingeniører og faglært arbeidskraft innen bygg og anlegg, særlig prosjektledere.

Det bekrefter Rolf Bjerved, administrerende direktør i Workshop Bemanning, Manpowers spesialistselskap for bygg og anlegg

– Det er en barriere å hente denne kompetansen fra utlandet, da disse personene i praksis er «administrerende direktører» for prosjekter med høy omsetning og produksjon. Dette gjør det viktig å kjenne norsk ledelse, prosjektledelseskultur og språk både skriftlig og muntlig på et høyt nivå.

Bjerved sier at man blir ansvarlig for administrasjon av kontrakter med underleverandører, og man må ha god kjennskap til norske byggeforskrifter og lovgivning.

Les også: Slik kan norske bedrifter frigjøre tusenvis av arbeidstimer

Vil ha den beste kompetansen

Administrerende direktør i Rådgivende ingeniørers forening, Liv Kari Skudal Hansteen, sier at det er stort behov for prosjektledere og prosjekteringsledere.

– Vi merker at det er en stor kamp om den type kompetanse. Det er blitt større forståelse i bransjen for hvor viktig slik kompetanse er, og man ønsker ikke den billigste, men den beste kompetansen til disse jobbene, sier Hansteen.

Skudal Hansteen sier at de fleste firmaer kjører intern opplæring og videreutvikler egne ansatte til disse stillinger.

– Samtidig rekrutteres det også fra byggherre, entreprenør eller fra andre næringer som olje- og gass. Det kan være en attraktiv og alternativ karrierevei for de som er opptatt av fag, men som trives med å lede og få folk til å samarbeide, sier Hansteen.

Les også: Kommunene betaler best til nyutdannede ingeniører

Trenger mer fagforståelse

Ifølge Skudal Hansteen er prosjektledere en mer generell betegnelse for en som leder et prosjekt, og er ofte knyttet til fremdrift og budsjett.

Prosjekteringsledere har et spesielt  fokus på fagytelsene og koordineringen og grensesnittet mellom fagområdene.

– Noen ganger er prosjektleder og prosjekteringsleder en og samme person, mens i større og komplekse oppgaver ser vi at det er en fordel å splitte disse to rollene. Hansteen sier at for å kunne gå inn i jobbe som prosjekteringsleder trenger en både erfaring og fagforståelse.

Les også:

Multiconsult vil trenge 300 nye ingeniører hvert år

I disse selskapene gir dårlig karakter NULL i lønnstillegg  

Dette bør du spørre om på jobbintervju  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.