KARRIERE

De unge fikk mest

TALL: Høytlønte Tekna-medlemmer har fortsatt til salt i maten.
TALL: Høytlønte Tekna-medlemmer har fortsatt til salt i maten. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
8. des. 2010 - 15:06

Tekna-medlemmer som har jobbet i tre år eller mindre i privat sektor fikk ikke mindre enn ni prosent lønnsøkning fra 1. oktober 2009 og 1. oktober 2010.

Det viser tall fra Teknas ferske lønnsstatistikk.

Slik går du opp i lønn

Steg mest

– Dette ser vi som et tegn på at bedriftene igjen må sloss om arbeidskraften, og at de er villige til å strekke seg for å rekruttere og beholde unge talentfulle arbeidstakere, sier Idar Sagen, leder for Teknas Lønns- og interesseutvalg, i en pressemelding.

Gjennomsnittlønna for nyutdannede Tekna-medlemmer er 434.341 kroner i privat sektor, 392.617 kroner i staten og 424.204 kroner i kommunesektoren.

I gjennomsnitt var lønnsveksten for alle Tekna-medlemmer i privat sektor 5,2 prosent. I kommunene var gjennomsnittlig lønnsvekst 5,1 prosent.

Statistikken viser at lønnsveksten i privat sektor steg fra 2009 til 2010 - fra 4,3 til 5,2 prosent.

Tiårets lønnskonger

Stort gap

I kommunene gikk lønnsveksten imidlertid ned fra 6,3 til 5,1 prosent.

Det lønnsmessige gapet mellom offentlig og privat sektor er fortsatt markant. I gjennomsnitt tjener teknologene 33 prosent mer i privat enn i offentlig sektor.

– Vi ser at spriket mellom sektorene er for stort. Men vi ser positive tegn i kommunene, som de siste årene har kunnet forhandle lokalt. Vi håper også statlig sektor, der nesten alt gis sentralt, kan åpne for kollektive, lokale lønnsforhandlinger. Dette vil gjøre det lettere for det offentlige å konkurrrere om nøkkelpersonell, sier Sagen.

Se flere tall hos Tekna

Ikke si hvilken lønn du vil ha

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.