KARRIEREUTDANNING

Dataspill danker ut mattelærere

MATTE: Et dataspill til Nintendo DS er mer effektivt enn lærere når det handler om å lære barn matematikk.
MATTE: Et dataspill til Nintendo DS er mer effektivt enn lærere når det handler om å lære barn matematikk. Bilde: Colourbox
Dag Yngve Dahle
3. okt. 2008 - 13:00

Dataspillet "Dr. Kawashima's Brain Training" , som er laget for den håndholdte spillkonsollen Nintendo DS, er en mer effektiv matematikklærer enn mattelærere av kjøtt og blod.

Selvsikre

Det viser en undersøkelse fra organisasjonen "Learning and Teaching Scotland".

– Undersøkelsen viser lærere at de ikke behøver å være redde for å bruke teknologi i klasserommet. Lærerne er selv virkelige gode til å gjøre elevene selvsikre og suksessfulle. Men gode undervisningsressurser, som slike dataspill, kan brukes til å engasjere og inspirere barna, sier Derek Robertson, organisasjonens veileder for teknologi og læring, til Videnskab.dk.

Hvorfor fungerer så et slikt dataspill så godt?

Mener realister er nerder

Aktiviseres

Ja, det skyldes rett og slett at det er i stand til engasjere og aktivisere elevene i større grad enn det lærere flest gjør.

600 elever ble delt i to grupper.

I ni uker spilte elevene i den ene gruppa dataspillet i 20 minutter hver morgen.

Elevene i den andre gruppa fikk tradisjonell matematikkundervisning.

Foreslår karakterminstekrav i matte

Raske tilbakemeldinger

Matematikkunnskapene til de dataspillende elevene bedret seg mer enn mattekunnskapene til elevene som ikke spilte dataspillet, viser undersøkelsen.

– Spillet lykkes med å hele tida å utfordre og engasjere spilleren. Vanskelighetsgraden endrer seg hele tida etter spillerens nivå. Dermed får den som spiller raske tilbakemeldinger om hun forbedrer seg eller ikke. Det er noe yngre barn setter pris på. De liker å prøve igjen og igjen inntil de forbedrer seg, sier Simon Egenfeldt-Nielsen, som forsker på læring og dataspill ved IT-universitetet i København.

Danmarks Matematiklærerforening mener dataspill fungerer godt for enkelte barn, men ikke for alle.

Sivilingeniører ble bedre i matte

Norges ypperste Einsteinere

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.