SKIP

Cruiseskipene i Geirangerfjorden innhylles i eksos

Kapasiteten er sprengt.

Cruiseskipet Sapphire Princess, eid av Princess Cruises, på vei ut Geirangerfjorden i Møre og Romsdal i juni.
Cruiseskipet Sapphire Princess, eid av Princess Cruises, på vei ut Geirangerfjorden i Møre og Romsdal i juni. Foto: Scanpix
30. juli 2018 - 07:15

En kort og intensiv turistsesong fører til at cruiseskipene i Geirangerfjorden innhylles i eksos. Turistsjefen håper på nye restriksjoner og en utvidet sesong.

– Toppen er nådd i juli. Vi kan ikke ta imot stort flere turister enn vi gjør nå. Nå må vi jobbe for å utvide sesongen, slik at ikke «alle» kommer samtidig til Geiranger, sier turistsjef Ove Skylstad til Dagens Næringsliv.

360.000 cruiseturister

I løpet av 2018 er det ventet at 186 cruiseskip med hele 360.000 cruiseturister ankommer Geiranger. Det er ny rekord.

Bare i juli måned kom nærmere 100.000 av disse. I tillegg inntar et stort antall camping-, buss- og bilturister den lille bygda som huser rundt 220 fastboende.

– Denne sesongen er det satt et tak på tre store cruiseskip og 6.000 cruiseturister hver dag, og det er blitt avvist ganske mange båter som ønsket å komme, sier Skylstad.

Helseskadelig

En miljørapport har tidligere slått fast at luftforurensningen i Geiranger er såpass høy i perioder at det er helseskadelig.

Turistsjefen sier flere tiltak er underveis for å bedre på dette. Han mener den største utfordringen er legge til rette for en bærekraftig helårsturisme som også tjener lokalsamfunnet.

– Vi har ingen problemer med å ta imot flere turister, vi kan bare ikke ta imot flere turister på samme tid, sier han.

Nullutslippskrav

Tiltakene for å bedre eksosproblemene i norske fjorder er på vei.

Stortinget har vedtatt nullutslippskrav til skip som vil trafikkere de tre fjordene på Unescos verdensarvliste, Nærøyfjorden, Geirangerfjorden og Aurlandsfjorden, samt i alle andre turistfjorder fra 2030.

Begrepet «turistfjorder» omfatter stort sett alle fjorder som appellerer til naturhungrige besøkende som kommer sjøveien.Trollfjorden i Nordland nevnes spesielt. Den besøkes av Hurtigruten daglig.

Vedtaket lyder slik:

«Stortinget ber regjeringen implementere krav og reguleringer til utslipp fra cruiseskip og annen skipstrafikk i turistfjorder samt andre egnede virkemidler for å sørge for innfasing av lav- og nullutslippsløsninger i skipsfarten fram mot 2030, herunder innføre krav om nullutslipp fra turistskip- og ferger i verdensarvfjordene så snart det er teknisk gjennomførbart, og senest innen 2026.»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.