SKIP

Cruiseskipene i Geirangerfjorden innhylles i eksos

Kapasiteten er sprengt.

Cruiseskipet Sapphire Princess, eid av Princess Cruises, på vei ut Geirangerfjorden i Møre og Romsdal i juni.
Cruiseskipet Sapphire Princess, eid av Princess Cruises, på vei ut Geirangerfjorden i Møre og Romsdal i juni. Foto: Scanpix
30. juli 2018 - 07:15

En kort og intensiv turistsesong fører til at cruiseskipene i Geirangerfjorden innhylles i eksos. Turistsjefen håper på nye restriksjoner og en utvidet sesong.

– Toppen er nådd i juli. Vi kan ikke ta imot stort flere turister enn vi gjør nå. Nå må vi jobbe for å utvide sesongen, slik at ikke «alle» kommer samtidig til Geiranger, sier turistsjef Ove Skylstad til Dagens Næringsliv.

360.000 cruiseturister

I løpet av 2018 er det ventet at 186 cruiseskip med hele 360.000 cruiseturister ankommer Geiranger. Det er ny rekord.

Bare i juli måned kom nærmere 100.000 av disse. I tillegg inntar et stort antall camping-, buss- og bilturister den lille bygda som huser rundt 220 fastboende.

– Denne sesongen er det satt et tak på tre store cruiseskip og 6.000 cruiseturister hver dag, og det er blitt avvist ganske mange båter som ønsket å komme, sier Skylstad.

Helseskadelig

En miljørapport har tidligere slått fast at luftforurensningen i Geiranger er såpass høy i perioder at det er helseskadelig.

Turistsjefen sier flere tiltak er underveis for å bedre på dette. Han mener den største utfordringen er legge til rette for en bærekraftig helårsturisme som også tjener lokalsamfunnet.

– Vi har ingen problemer med å ta imot flere turister, vi kan bare ikke ta imot flere turister på samme tid, sier han.

Nullutslippskrav

Tiltakene for å bedre eksosproblemene i norske fjorder er på vei.

Stortinget har vedtatt nullutslippskrav til skip som vil trafikkere de tre fjordene på Unescos verdensarvliste, Nærøyfjorden, Geirangerfjorden og Aurlandsfjorden, samt i alle andre turistfjorder fra 2030.

Begrepet «turistfjorder» omfatter stort sett alle fjorder som appellerer til naturhungrige besøkende som kommer sjøveien.Trollfjorden i Nordland nevnes spesielt. Den besøkes av Hurtigruten daglig.

Vedtaket lyder slik:

«Stortinget ber regjeringen implementere krav og reguleringer til utslipp fra cruiseskip og annen skipstrafikk i turistfjorder samt andre egnede virkemidler for å sørge for innfasing av lav- og nullutslippsløsninger i skipsfarten fram mot 2030, herunder innføre krav om nullutslipp fra turistskip- og ferger i verdensarvfjordene så snart det er teknisk gjennomførbart, og senest innen 2026.»

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.