MARITIM

Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn

Ved 16.20-tiden søndag la cruiseskipet Viking Sky endelig til kai etter et strabasiøst døgn. – We made it, ropte noen av passasjerene da de ankom Molde.

Cruiseskipet Viking Sky sendte lørdag ettermiddag ut mayday-melding, og drev mot land. Redningssentralen sendte flere helikoptre og fartøy mot stedet.
Cruiseskipet Viking Sky sendte lørdag ettermiddag ut mayday-melding, og drev mot land. Redningssentralen sendte flere helikoptre og fartøy mot stedet. Foto: NTB Scanpix
24. mars 2019 - 17:50

Med passasjerer vinkende på dekk og jubelrop fra fremmøtte på kaia, var skrekkdøgnet til havs på cruiseskipet endelig over.

Passasjerene roser måten de ble tatt vare på om bord på Viking Sky, som lørdag fikk store problemer på Hustadvika.

– Vi er blitt møtt med godhet, tålmodighet og gavmildhet. Når først situasjonen oppsto, kunne den ikke blitt taklet på en bedre måte. Norge kunne ikke tatt bedre vare på oss, sier passasjer Cindy Biddinger fra USA til Aftenposten.

Storstilt evakuering

Skipet, som var på vei fra Tromsø til Stavanger, fikk lørdag ettermiddag store motorproblemer og sendte ut mayday-signal. Det var dårlig vær i området, og skipet drev mot land.

På det nærmeste lå skipet 1,5 kilometer fra fastlandet i farlig grunt farvann. På et tidspunkt var skipet bare 100 meter fra å grunnstøte. Video fra passasjerer om bord viser stor dramatikk, kraftige bølger, løse møbler og takplater.

Det var 1.373 personer om bord da Viking Sky fikk motorstans ved 14-tiden lørdag. Rundt 470 passasjerer ble heist om bord i helikoptre i en omfattende redningsaksjon, beskrevet av 330-skvadronen på Sola som så omfattende at den «balanserte på kanten av hva de kunne klare».

Fikk start på motorene

Lørdag kveld fikk mannskapet start på tre av fire motorer. Skipet som hadde nær 900 gjenværende personer om bord, seilte så til Molde assistert av flere slepebåter.

Ved 16.20-tiden ankom cruiseskipet Molde.

Passasjerene ble fraktet til et mottakssenter på Seilet hotell, og et kjøpesenter i byen ble holdt åpent for dem. Røde Kors' evakueringsstab og ansatte ved den amerikanske, britiske og canadiske ambassaden var også på plass i Molde, for å bistå de som trengte hjelp.

På kaia hadde moldensere møtt opp med norske flagg for å ta imot, skriver Romsdals Budstikke.

– Det har vært et tøft oppdrag. Det kunne gått veldig galt. Nå ser vi svært fornøyde passasjerer. Det er hyggelig at folk flagger med norske flagg, og viser at de bryr seg, sier Molde-ordfører Torgeir Dahl til NRK.

Hjemreise

Søndag ettermiddag var siste status fra Helse Møre og Romsdal at de hadde tatt imot totalt 25 pasienter, 13 er fremdeles på sykehus og for én av pasientene er tilstanden alvorlig.

Søndag kveld reiser de første passasjerene med fly til Oslo. Det er også satt opp et charterfly til London med plass til 200 passasjerer rundt midnatt, skriver NRK.

Klassifiseringsselskapet Lloyds skal undersøke cruiseskipet teknisk for å finne ut av hva som gikk galt. Også Sjøfartsdirektoratet skal delta i denne undersøkingen.

Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) var ifølge statskanalen , i Molde søndag for å møte politiet, Fylkesmannen, Sivilforsvaret og de involverte kommunene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.