INDUSTRI

Bygger verdens største hydrogenanlegg

Köln får det største elektrolyseanlegget.

PEM-elektrolysører som brukes i Rhinland-anlegget.
PEM-elektrolysører som brukes i Rhinland-anlegget. Foto: ITM Power
Marius ValleMarius ValleJournalist
19. jan. 2018 - 13:06

Shell bygger verdens største anlegg for hydrogenproduksjon ved hjelp av elektrolyse. 

Anlegget skal bygges ved Shells raffineri i Köln, og få en makskapasitet på 10 megawatt. Hydrogenet skal brukes i prosessering og oppgradering av produkter som produseres ved raffineriet, men også til å utforske teknologien og hvordan hydrogen kan brukes i andre sektorer.

Prosjektet er et samarbeid mellom flere aktører, inkludert Sintef og ITM Power. Refhyne, som det heter, skal være i drift fra 2020, og vil koste rundt 20 millioner euro.

En dråpe i havet

Shell bruker i dag 180.000 tonn hydrogen årlig ved raffineriet. Denne gassen fremstilles ved hjelp av reformering av naturgass.

Ved dette raffineriet i Köln skal verdens største hydrogenelektrolyseanlegg bygges. <i>Foto:  Shell</i>
Ved dette raffineriet i Köln skal verdens største hydrogenelektrolyseanlegg bygges. Foto:  Shell

Fordelen med å bruke elektrolyse fremfor reformering av naturgass er at det ikke er noen direkte CO2-utslipp.

Det avhenger åpenbart av hvordan strømmen som brukes til elektrolysen er produsert, men ved gassreformering står man igjen med hydrogen og karbondioksid, mens man ved elektrolyse står igjen med hydrogen og oksygen.

Dette gir også en mulighet til å forbruke fornybar energi i perioder hvor produksjonen er større enn etterspørselen. Det kan legge til rette for mer fornybar energi i strømnettet, mener Shell.

Elektrolyseanlegget skal produsere 1300 tonn hydrogen i året – nærmest en dråpe i havet sammenlignet med behovet ved dette raffineriet alene.

Brukes til å fjerne svovel

Hydrogen brukes til å fjerne svovel fra diesel. Etterspørselen etter hydrogen har blitt stadig større etter hvert som kravene til svovelinnhold i drivstoff har blitt skjerpet.

Ifølge U.S. Enegy Information Administration er situasjonen i USA at raffinerier skaffer det meste av hydrogenet de bruker gjennom innkjøp, mens bare en mindre del blir produsert ved raffineriet. 

Innkjøpt hydrogen stammer som regel fra reformering av naturgass.

Anlegget benytter PEM-elektrolyse levert av ITM Power. Prosjektet er en del av et europeisk offentlig-privat samarbeid kalt FCH JU. Dette er det niende FCH JU-prosjektet Sintef koordinerer, og det fjerde knyttet til PEM-vannelektrolyse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.