MARITIM

BT: Det vil koste 12 milliarder kroner å reparere KNM Helge Ingstad

Tilstandsrapporten offentliggjøres onsdag.

Det blir billigere å bygge ny fregatt enn å reparere den gamle, ifølge dokumenter Bergens Tidende har fått tilgang til.
Det blir billigere å bygge ny fregatt enn å reparere den gamle, ifølge dokumenter Bergens Tidende har fått tilgang til. Foto: Eirik Helland Urke
13. mai 2019 - 18:45
Mens det later til å være global konsensus rundt sammenhengen mellom et varmere klima og økende konfliktnivå som rammer sårbare land og økonomier, snakkes det mindre om hvordan krig og militarisme driver globale utslipp og dermed bidrar til å opprettholde en ond sirkel som undergraver den globale sikkerheten, skriver ukas TU-spaltist. Bildet er fra Kharkiv i Ukraina, der dette bolighuset ble truffet en av en russisk rakett 17. januar i år.
Les også

Opprustning flytter viktig kraft og kapital fra klimaomstillingen

Kostnadene for å reparere fregatten KNM Helge Ingstad vil være over 12 milliarder kroner, ifølge dokumenter fra Forsvarsmateriell som BT har fått tilgang til.

«Kostnadene for å reparere fregatten vil være mer enn 12 milliarder kroner. Å bygge nytt vil være lavere», står det i dokumentene Bergens Tidende har lest.

Forsvarsmateriell har utarbeidet en rapport som viser hva kostnadene ved å reparere fregatten vil beløpe seg til. Eksterne og interne eksperter har vært med på å vurdere skadene, og rapporten skal etter planen legges fram onsdag.

Det kostet 4,3 milliarder kroner å anskaffe fregatten. Det er ikke kjent hva en ny vil koste, men i dokumentene fra Forsvarsmateriell påpekes det at det er langt dyrere å bygge kun én fregatt i stedet for å bygge flere.

USA har bedt flere land delta i koalisjonen som skal beskytte skipstrafikk i Rødehavet mot angrep med droner og missiler.  Norge sender 10 stabsoffiserer. Her avfyrer er USS  Cole sin MK 45 5-toimmers lettevektstkanon under forberedelsene til insnats i Rødehavet.
Les også

Angrep i Rødehavet: Forsvaret sender stabsoffiserer

Bare det å sikre, heve og transportere ulykkesfregatten har til nå kostet 726 millioner kroner, ifølge årsrapporten for 2018 fra Forsvaret.

Fregatten kolliderte med tankskipet Sola i november i fjor. Skipet ble liggende i fjæresteinene nord for Stureterminalen i Øygarden i nesten fire måneder før den ble hevet og fraktet til Haakonsvern i Bergen.

Kommunikasjonsrådgiver Vigdis Hvaal i Forsvarsmateriell ønsker ikke å kommentere saken overfor BT.

Det nye fregatt helikopteret NH90 om bord på Fridtjof Nansen.
Les også

Truet med å ta Norge til retten etter helikopter-vraking: – Vår posisjon er veldig sterk

– Det inviteres til pressekonferanse onsdag der tilstandsrapporten blir presentert. Før den tid gis ingen kommentarer, skriver hun i en melding.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.