BT: Det vil koste 12 milliarder kroner å reparere KNM Helge Ingstad

Tilstandsrapporten offentliggjøres onsdag.

BT: Det vil koste 12 milliarder kroner å reparere KNM Helge Ingstad
Det blir billigere å bygge ny fregatt enn å reparere den gamle, ifølge dokumenter Bergens Tidende har fått tilgang til. Foto: Eirik Helland Urke
Les også

Kostnadene for å reparere fregatten KNM Helge Ingstad vil være over 12 milliarder kroner, ifølge dokumenter fra Forsvarsmateriell som BT har fått tilgang til.

«Kostnadene for å reparere fregatten vil være mer enn 12 milliarder kroner. Å bygge nytt vil være lavere», står det i dokumentene Bergens Tidende har lest.

Forsvarsmateriell har utarbeidet en rapport som viser hva kostnadene ved å reparere fregatten vil beløpe seg til. Eksterne og interne eksperter har vært med på å vurdere skadene, og rapporten skal etter planen legges fram onsdag.

Det kostet 4,3 milliarder kroner å anskaffe fregatten. Det er ikke kjent hva en ny vil koste, men i dokumentene fra Forsvarsmateriell påpekes det at det er langt dyrere å bygge kun én fregatt i stedet for å bygge flere.

Les også

Bare det å sikre, heve og transportere ulykkesfregatten har til nå kostet 726 millioner kroner, ifølge årsrapporten for 2018 fra Forsvaret.

Fregatten kolliderte med tankskipet Sola i november i fjor. Skipet ble liggende i fjæresteinene nord for Stureterminalen i Øygarden i nesten fire måneder før den ble hevet og fraktet til Haakonsvern i Bergen.

Kommunikasjonsrådgiver Vigdis Hvaal i Forsvarsmateriell ønsker ikke å kommentere saken overfor BT.

Les også

– Det inviteres til pressekonferanse onsdag der tilstandsrapporten blir presentert. Før den tid gis ingen kommentarer, skriver hun i en melding.