OLJE OG GASS

Briter vil ikke ha boring i Arktis

Miljøkomité foreslår forbud.

En komite i det britiske underhuset vil ha full stans i arktisk petroleumsvirksomhet.
En komite i det britiske underhuset vil ha full stans i arktisk petroleumsvirksomhet. Bilde: Colourbox
19. okt. 2012 - 07:59

Underhusets miljøkomite publiserte den 20. september den knusende rapporten “Protecting the Arctic”.

En rekke hardtslående argumenter konkluderer blant annet med at det bør etableres et moratorium på petroleumsvirksomhet i Arktis frem til en rekke vilkår er oppfylt.

Det pekes blant annet på at det bør etableres en pan-arktisk standard for håndtering av oljesøl og et erstatningsregime der petroleumsselskaper må bevise at de kan betale for opprydding.

Les også: Forskningsfartøy kan gi ny kunnskap om Arktis

Vil verne områder

– Oljeselskapene burde innrømme at håndtering av oljesøl i det ekstreme Arktis vil være svært vanskelig. Infrastrukturen som kan håndtere en stor oppsamlingsaksjon er simpelthen ikke på plass, og konvensjonell oljevernteknikk har vist seg å ikke fungere i slike forhold, sier leder av komiteen, Joan Walley, i en pressemelding som ble publisert i forbindelse med rapporten.

Rapporten peker også på at Arktisk Råd og FN bør diskutere rammene for et internasjonalt anerkjent miljøvernområde i Arktis.

Les også: Robotene tar over oljeboringen

Bør utvikle strategi

Komiteen tegner et dystert bilde av utviklingen i Arktis og mener det er ironisk at petroleumsutvinningen øker mens isen smelter som følge av klimautslipp.

Det vises også til at alle de arktiske statene har utviklet sine egne strategier for Arktis, og at Storbritannia bør gjøre det samme.

Les også: Spår tidobling av oljevirksomheten i nord

– Regjeringen har et ansvar

Rapporten er utarbeidet på grunnlag av skriftlige og muntlige innspill til den tverrpolitiske komiteen. Diverse medlemmer av den tverrpolitiske komiteen tegner et dramatisk bilde av situasjonen i Arktis.

– Denne hardtslående tverrpolitiske rapporten kommer i en tid hvor kappløpet mot Arktis går fortere enn vår regulatoriske eller tekniske kapasitet… Den britiske regjeringen har nå et ansvar for å svare på denne rapporten, og vise lederskap ved å gjøre alt den kan for å sikre et moratorium i Arktis- hvor man bør starte med de selskapene som er registrert i landet, sier Caroline Lucas, medlem av komiteen.

Les også: Statoil utsetter Alaska-boring

Venter svar

Den britiske regjeringen er ventet å presentere et svar til komiteen i løpet av 60 dager, ifølge et dokument fra den norske ambassaden i London.

Der vil regjeringen trolig kvittere ut de elementene fra rapporten som allerede ligger inne i britisk Arktis-politikk, som støtte til Polarkoden og ansvarlig forvaltning av fiskerivirksomhet.

Det er også ventet at regjeringen kan komme til å varsle en bredere og mer omfattende gjennomgang av elementer i sin Arktis-politikk. Men det fremstår som mindre sannsynlig at det vil bli utviklet en ny helhetlig strategi bra myndighetenes side.

Hvordan regjeringen vil formulere sin holdning til forslaget om et petroleumsmoratorium gjenstår å se, men det vil trolig sitte langt inne å støtte et slikt forslag, ifølge den norske ambassaden.

Norsk rapport: Må ta risiko i Arktis

Total advarer

Nylig gikk sjefen for oljeselskapet Total, Christophe de Margerie, ut med en advarsel mot petroleumsvirksomhet i Arktis.

Total er det første oljeselskapet som advarer mot slik virksomhet i Arktis, og de mener det er for stor risiko for et oljeutslipp:

– Et oljeutslipp på Grønland ville vært en katastrofe, sa de Margerie i et intervju med Financial Times.

Les også: – Borten Moe fører Frp-politikk

Mens Statoil satser

Statoil, derimot, satser hardt i Arktis, og har nylig annonsert at de vil bore ni nye letebrønner i Arktis neste år.

Selskapet tror de har god nok teknologi fra å håndtere de værharde forholdene.  

US Geological Survey har estimert at 30 prosent av verdens uoppdagede gassressurser, og 13 prosent av uoppdagede oljeressurser finnes i Arktis.

Men isen smelter raskt i de islagte strøkene. September i år hadde det laveste isnivået siden satellittovervåkingen startet.

Les også:

Statoil tredobler arktisk forskning  

Vil bore helt opp til Nordpolen

– Det blir ingen boring på Nordpolen

Akuttberedskapen ikke med i nordnorsk oljeboom  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.