IT

Bredbånd blåser opp BNP

HENG I OG GRAV: En ytterligere styrking av bredbåndsutbyggingen kan gi et voldsomt løft for produktiviteten i Norge, ifølge nye utregninger.
HENG I OG GRAV: En ytterligere styrking av bredbåndsutbyggingen kan gi et voldsomt løft for produktiviteten i Norge, ifølge nye utregninger. Bilde: Espen Zachariassen
Leif Hamnes
18. mai 2010 - 07:52

Hvis bredbåndskapasiteten i Norge økes like mye som det Sverige planlegger, 100 megabit per sekund, vil produktiviteten i norsk økonomi stige med 8,7 prosent, oppsummerer tidsskriftet Mandag Morgen på sine hjemmesider.

Les også: Staten sin egen største fiende

Bygger bredbånd på dugnad

Ifølge bladets utregninger vil verdiskapingen eller bruttonasjonalproduktet (BNP) økes med over 220 milliarder kroner årlig, mens utbyggingskostnaden for staten maksimalt vil være rundt 15-16 milliarder kroner.Norge anbefaler 50

Beregningen legger til grunn at den gjennomsnittlige bredbåndshastigheten økes fra dagens 9 til 100 megabit per sekund, skriver Vårt Land.

Grunnen til den antatte BNP-veksten er rett og slett at landet vil få muligheten til å produsere flere varer og tjenester.

Les også: Bredbånd hemmer nettskyen

I Norge har en arbeidsgruppe for flere departementer gått inn for å øke gjennomsnittsfarten til 50 megabit per sekund. Tidligere er dette anslått til å få en kostnad på 14 milliarder kroner.

Les også: Anbefaler 50 megabit

Superbredbånd til 14 milliarder

Frykter digitalt klasseskille

– Det er på tide at det begynner å skje noe nå. Behovene endrer seg, selv om det er slik at alle har fått tilgang til bredbånd, sier generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge.

– Jeg frykter et digitalt klasseskille. Raskt bredbånd til alle burde være et viktig virkemiddel for å opprettholde bosetningen i distriktene, sier Hoff.

Statssekretær Lars Erik Bartnes i Samferdselsdepartementet er uenig i kritikken og mener regjeringen har gjort mye for å utbedre bredbåndet.

Les også: Finland gjør bredbånd til en rettighet

Provoserer med superbredbånd

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.