IT

Superbredbånd til 14 milliarder

Senterparti-leder Liv Signe Navarsete lover 14 milliarder til bredbånd. Det skal gi alle minst 50 Mbit ned og 10 Mbit opp.
Senterparti-leder Liv Signe Navarsete lover 14 milliarder til bredbånd. Det skal gi alle minst 50 Mbit ned og 10 Mbit opp. Bilde: Werner Juvik
Espen Zachariassen
3. sep. 2009 - 07:33

Innen 2015 skal samtlige bedrifter og husstander i Norge ha tilgang til bredbånd med en kapasitet på 50 Mbit/s.

Det er mer enn ti ganger så kjapt som en privat standardlinje i dag.

Regningen kan komme opp i 14 milliarder kroner, penger som skal tas over statsbudsjettet.

By og land

Strategien bygger på en analyse fra rådgivningsselskapet Nexia. Her heter det at kommersielle aktører vil sørge for utbygging av solid bredbånd til 70 prosent av befolkningen.

De resterende 30 prosent holder til i tynt befolkede områder og trenger hjelp av det offentlige fordi de kommersielle aktørene ikke finner det lønnsomt å tilby bredbånd der.

Kapasitet

Fredag kommer en rapport som Fornyingsdepartementet og Kommunaldepartementene skal bruke for å vurdere alternative muligheter for å øke kapasiteten på bredbånd i Norge.

Her skisseres kostnader ved ulike utbyggingsmål og hastigheter.

Fiber

Sp har programfestet fiber til hele landet og er på offensiven før valget. Partiet går rett på sak med klare mål om kapasitet, teknologivalg og kostnader.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi ønsker det vi kaller superbredbånd, eller første generasjons bredbånd til hele landet, sier Liv Signe Navarsete til Teknisk Ukeblad.

Hun er Sp-leder og samferdselsminister med ansvar for telekommunikasjon.



Minstekrav

Nå går de imidlertid bort fra fiber-kravet og satser på den best tilgjengelige teknologien i et område - enten det er dsl, fiber, radio eller koaksialkabel, det vil si internett gjennom kabel-tv.

Kravet er at linjene takler 50 Mbit/s nedlasting og 10 Mbit/s opplasting.

Hensikten er å unngå et digitalt skille mellom by og land og øke muligheten for å satse på mer utbredt bruk av avanserte bredbåndstjenester, som telemedisin.

Halv pris

En mulig strategi er at kommunene skal styre utbyggingen av fiber for deretter å leie bort kapasitet til kommersielle leverandører.

Prisen på 14 milliarder kan halveres hvis kommunene bidrar mer aktivt med å legge trekkrør for fiber for egen regning.

Gjennomslag

– Hvor realistisk er det å få gjennomslag i regjeringen og Stortinget for bevilgninger på opp til 14 millioner kroner i statsbudsjettet?

– Her er det snakk om midler over flere statsbudsjett frem til 2015, og det tror jeg vi skal greie. Mange flirte av Senterpartiet da vi sa at bredbånd måtte bygges ut til alle, men vi har klart det, sier Navarsete.

– Dette handler om investeringsmidler, og jeg tror det er realistisk. Poenget mitt er at vi ikke kan stanse nå. Da vil deler av landet bli akterutseilt.

Upopulær dugnad

Sp har sansen for at lokalsamfunn har bygget fiber på dugnad der kommersielle aktører ikke er interessert.

Teknisk Ukeblad har tidligere fokusert på bedrifter i distriktene som mener slike dugnader er konkurransevridende ved at de må bruke av eget overskudd for å få bygget skikkelig bredbåndstilgang.

Les mer her: Bygger bredbånd på dugnad

– Nettopp derfor vil vi at staten skal gå tyngre inn - for at belastningen for næringslivet ikke skal bli for stor, sier Navarsete.

Gevinsten

– Hva venter dere å få ut av en slik investering?

– Et mer konkurransedyktig næringsliv i hele landet og dermed økt verdiskaping, svarer partilederen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.