INDUSTRI

Brasils miljømyndigheter har godkjent Hydros filterteknologi. Nå starter de opp Alunorte igjen

Får kjøre på halv kapasitet.

Hydro har fått tillatelse til å gjenoppstarte produksjonen ved Alunorte i Brasil på halv kapasitet.
Hydro har fått tillatelse til å gjenoppstarte produksjonen ved Alunorte i Brasil på halv kapasitet. Foto: João Ramid/Hydro/NTB Scanpix
9. okt. 2018 - 07:22

De føderale miljømyndighetene IBAMA har godkjent at Norsk Hydros aluminaraffineri Alunorte bruker en ny og moderne filterteknologi. Dermed har miljømyndighetene i delstaten Pará SEMAS godkjent oppstart på halv kapasitet.

Produksjonen ventes å være på halv kapasitet i løpet av to uker, heter det i en pressemelding fra Norsk Hydro tirsdag.

– Med dokumentasjon som verifiserer integriteten til vårt system for å prosessere bauksittrester ved bruk av pressfilteret, og i forståelse med SEMAS, er vi nå i stand til å gjenoppta driften på Alunorte på en trygg måte, sier John Thuestad, Hydros leder for forretningsområdet Bauksitt og Alumina.

Anklaget for å ha forurenset drikkevann

Alunorte har produsert på halv kapasitet siden mars da miljømyndighetene og en domstol påla anlegget å kutte produksjon med 50 prosent etter anklager om forurenset drikkevann som følge av lekkasjer etter ekstrem nedbør.

Det ble gjennomført interne og eksterne undersøkelser som bekreftet at det ikke hadde vært utslipp fra deponiene for bauksittrester eller etter nedbøren, ifølge Hydro.

I forrige uke stengte Hydro produksjonen helt fordi det gamle deponiet var fullt. Driftsstansen førte også til at aluminiumsverket Abras måtte stenges siden aluminiumsverket er avhengig av alumina fra Alunorte.

Den nye pressfilterteknologien gjør Alunorte i stand til å fortsette å deponere bauksittrester i påvente av tillatelse til å bruke et nytt deponi.

I tillegg til at Alunorte gjenopptar drift kan Hydros bauksittgruve Paragominas også gjenoppta leveranser til Alunorte på 50 prosents kapasitet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.