INDUSTRI

Brasil-brems har kostet Hydro nær en halv milliard

Miljøkrisen påvirker Hydros kvartalsresultat.

Krisen i Brasil påvirker Hydro-resultatet. Her undersøker inspektører drenasjeanlegget til bauxitt-deponiet til Alunorte-anlegget i Brasil.
Krisen i Brasil påvirker Hydro-resultatet. Her undersøker inspektører drenasjeanlegget til bauxitt-deponiet til Alunorte-anlegget i Brasil. Foto: RICARDO MORAES/Scanpix
25. apr. 2018 - 08:30

Norsk Hydro leverer fremgang på bunnlinjen i første kvartal, men miljøkrisen ved Alunorte-anlegget i Brasil og produksjonskuttene ved flere anlegg har kostet nesten en halv milliard kroner. Det skriver E24

Hydro leverer likevel et bedre kvartal enn ventet, med et resultat etter skatt på 2,08 milliarder kroner, opp fra 1,76 milliarder for ett år siden - mye takket være høyere priser på ferdig aluminium og alumina. 

De siste månedene har Hydro gang på gang tilbakevist gjentatte beskyldninger om miljø- og helseskadelige utslipp fra anlegget Alunorte, som måtte halvere produksjonen etter krav fra en lokal domstol og brasilianske myndigheter.

Tap på 450 mill

Redusert drift ved Alunorte-anlegget har også ført til redusert drift ved bauksittgruven Paragominas og aluminiumsanlegget Albras, skriver E24. Dette var særlig ventet å ramme selskapets Bauxite & Alumina-enhet.

Begrensningene på Alunorte og Paragominas kostet nesten en halv milliard kroner, oppgir selskapet.

– Effekten er beregnet til 450 millioner kroner, særlig drevet av tapte marginer på reduserte volumer fra Alunorte og Paragominas, skriver Hydro.

Anlegget innrømmer å ha sluppet ut urenset vann. Men senest 9. april i år la Hydro fram en intern og en ekstern rapport hvor de frikjente selv for å ha forurenset lokalsamfunnet med miljøskadelige utslipp rundt Alunorte-anlegget. 

Klarer ikke forbedringsmål

Kuttet i produksjonen ved Alunorte og Paragominas-gruvene vil, sammen med halvert produksjon ved aluminiumsverket Albras siden mai i fjor, gi enda større regnskapsmessige konsekvenser i andre kvartal og utover i 2018 dersom selskapet ikke får klarsignal fra myndighetene til å gjenoppta full produksjon, skriver Dagens Næringsliv.

Brandtzæg fastslår nå at situasjonen i Brasil gjør at Hydro ikke venter at selskapet vil nå målet på 500 millioner kroner i sitt forbedringsprogram i løpet av 2018, skriver NTB.

I kvartalsrapporten opplyser selskapet at det fortsatt vil vurdere om noen av de sju produksjonslinjene ved Alunorte-anlegget skal stenges ned på mer permanent basis, noe som vil føre til at det vil ta flere måneder før de kan startes opp igjen. 

 

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.