ELEKTRISK

Bilkjøperne forlater hybrider – flere velger elbil

Elbilsalget øker målt mot fjoråret, til tross for at Tesla-effekten dabber av.

Salget av Tesla Model 3 går så det gviner. Men i april ble det registrert færre eksemplarer enn i februar.
Salget av Tesla Model 3 går så det gviner. Men i april ble det registrert færre eksemplarer enn i februar. Foto: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
3. mai 2019 - 10:44

Bilsalget i mars var preget av Tesla Model 3. Amerikanerne leverte over 5 000 eksemplarer den måneden, noe som ga en historisk elbilandel på 58,4 prosent.

Så kom april, og det dabbet kraftig av med Model 3-leveringer. Det var som ventet. Tesla går ikke ut med tall for hvor mange biler de forventer å levere, men i mars fortalte deres norske avdeling at de forventet en normalisering av leveringene

Det er for tidlig med en normal elbilandel på nær 60 prosent, men Opplysningsrådet for veitrafikkens tall for april viser at vi ikke er veldig langt unna.

Forrige måned ble det registrert 4 462 nye personbiler med nullutslipp. Det gir en andel på 40 prosent. Nedgangen i salget fra forrige måned er på 58 prosent, men mars var altså svært spesiell på grunn av de mange Tesla-leveringene.

En klar økning i salget av elbiler

Sammenlignet med april 2018 var det imidlertid en klar økning i salget, da 25 prosent av de registrerte bilene var nullutslippsbiler.

Økningen er nær 56 prosent.

Grafen over viser OFVs tall for salget av nullutslippsbiler. Det betyr i all hovedsak elbiler, da hydrogenbiler utgjør en håndfull eller to i året.

Selv om mars 2019 var en helt spesiell måned, er trenden en økning i salget. Bilprodusentene klarer trolig å levere flere elbiler enn tidligere.

Tall fra nettsiden Teslastats.no viser nemlig at det ble levert 721 Tesla Model 3 i april. Det er færre eksemplarer enn Tesla leverte i februar i år. Sammenlignet med april i fjor ble det levert omlag 100 flere biler fra merket i år.

Elbilandelen vokser

Når vi kun ser på andeler for de ulike drivlinjene, er det tydelig at det selges mer og mer elbiler, og stadig mindre biler med kun forbrenningsmotor.

Tallene over viser kun andeler i april måned. Det er lett å få øye på hovedtrekkene.

Færre hybrider

Ifølge OFV er det også en kraftig nedgang i salget av biler med hybriddrift i april sammenlignet med samme måned i fjor. 2429 hybridbiler ble registrert, en nedgang på 1673 biler, eller 49 prosent.

Kommende hybrider, som disse fra Ford, kan tenkes å øke salget av hybrider i Norge. <i>Foto:  Marius Valle</i>
Kommende hybrider, som disse fra Ford, kan tenkes å øke salget av hybrider i Norge. Foto:  Marius Valle

Størst er nedgangen i salget av ladbare hybrider. Sammenlignet med samme måned i fjor ble det solgt 55 prosent færre ladbare hybrider i april i år.

Hybridbilenes andel av det totale bilsalget er det laveste som er målt for måneden april de siste fire årene.

For alle biler med forbrenningsmotor, uavhengig av om de er hybrider eller ikke, var andelen 39 prosent i april. 

For bilsalget som helhet var det en reduksjon i april i år sammenlignet med april i fjor. Det ble registrert 20 prosent færre personbiler, og det er altså bare nullutslippsbilene som øker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.