OLJE OG GASS

Betydelig gassfunn i Nordsjøen

Statoil har funnet mellom 70 og 200 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter i King Lear-prospektet.

Maersk Gallant fant gass og kondensat nær Ekofiskfeltet.
Maersk Gallant fant gass og kondensat nær Ekofiskfeltet. Bilde: A.P Møller
2. juli 2012 - 09:38

Statoils King Lear-prospekt hadde knyttet betydelige forventninger til seg, og var definert som et såkalt “high impact”- prospekt. Det vil si at Statoil sitter igjen med en andel på minst 100 millioner fat oljeekvivalenter.

Det ble funnet hydrokarboner i lisensen allerede i 1989, da Saga mistet kontroll over letebrønn 2/4-14 da boremannskapet ble overrasket over høyt trykk. Resultatet ble en kraftig undergrunnsutblåsning, med et trykk på over 700 bar i brønnen.

Les mer om utblåsningen her.

Sikkerhet er viktig

Ny teknologi har nå gjort det mulig å bore på en sikrere måte, og utforske områder med høyt trykk og temperatur.

Statoil sier de har lagt stor vekt på sikkerhet under boreoperasjonen. Funnbrønnen, 2/4-21 ble boret av den oppjekkbare riggen “Maersk Gallant” i utvinningstillatelse 146 og 333. Det ble påvist en gass-/kondensatkolonne på 48 meter i hovedbrønnen, og ytterligere en gass-/kondensatkolonne på 70 meter i sidesteg 2/4-21 A.

Norsk sokkel leverer

Statoil anslår at samlede volumer er mellom 70 og 200 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.

– Resultatet bekrefter våre forventninger og viser igjen at norsk sokkel leverer fat av høy verdi, sier Gro Gunnleiksrud Haatvedt, letedirektør for norsk sokkel i Statoil, i en melding.

Les også: 90 nye felt og 20 nye plattformer

Vurderer andre prospekter

Nå fullføres datainnsamlingen i sidesteget, og Statoil planlegger avgrensningsboring for funnet. Selskapet vurderer også leteboring på andre “interessante” prospekter i området.

Prospektet ligger i moden del av Nordsjøen, omtrent 20 kilometer nord for Ekofiskfeltet. Statoil er operatør for King Lear med 77,8 prosent andel. Partner er Total E&P Norge med en andel på 22,2 prosent.

Letesuksess

King Lear er Statoils åttende high-impact-funn de siste 15 månedene. De andre funnene er Zafarani og Levani i Tanzania, Skrugard og Havis i Barentshavet, Johan Sverdrup i Nordsjøen og Peregrino Sør og Pao de Acucar i Brasil. Som Teknisk Ukeblad har skrevet før, var Statoil på letetoppen i fjor.

Norge er også det landet som fant mest hydrokarboner i 2011.

Les også:

Statoil finner mest i verden  

Ingen finner mer olje og gass enn Norge

Her er Statoils mest spennende brønner

Statoil endrer letestrategi  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.