OLJE OG GASS

Betydelig gassfunn i Nordsjøen

Statoil har funnet mellom 70 og 200 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter i King Lear-prospektet.

Maersk Gallant fant gass og kondensat nær Ekofiskfeltet.
Maersk Gallant fant gass og kondensat nær Ekofiskfeltet. Bilde: A.P Møller
2. juli 2012 - 09:38

Statoils King Lear-prospekt hadde knyttet betydelige forventninger til seg, og var definert som et såkalt “high impact”- prospekt. Det vil si at Statoil sitter igjen med en andel på minst 100 millioner fat oljeekvivalenter.

Det ble funnet hydrokarboner i lisensen allerede i 1989, da Saga mistet kontroll over letebrønn 2/4-14 da boremannskapet ble overrasket over høyt trykk. Resultatet ble en kraftig undergrunnsutblåsning, med et trykk på over 700 bar i brønnen.

Les mer om utblåsningen her.

Sikkerhet er viktig

Ny teknologi har nå gjort det mulig å bore på en sikrere måte, og utforske områder med høyt trykk og temperatur.

Statoil sier de har lagt stor vekt på sikkerhet under boreoperasjonen. Funnbrønnen, 2/4-21 ble boret av den oppjekkbare riggen “Maersk Gallant” i utvinningstillatelse 146 og 333. Det ble påvist en gass-/kondensatkolonne på 48 meter i hovedbrønnen, og ytterligere en gass-/kondensatkolonne på 70 meter i sidesteg 2/4-21 A.

Norsk sokkel leverer

Statoil anslår at samlede volumer er mellom 70 og 200 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.

– Resultatet bekrefter våre forventninger og viser igjen at norsk sokkel leverer fat av høy verdi, sier Gro Gunnleiksrud Haatvedt, letedirektør for norsk sokkel i Statoil, i en melding.

Les også: 90 nye felt og 20 nye plattformer

Vurderer andre prospekter

Nå fullføres datainnsamlingen i sidesteget, og Statoil planlegger avgrensningsboring for funnet. Selskapet vurderer også leteboring på andre “interessante” prospekter i området.

Prospektet ligger i moden del av Nordsjøen, omtrent 20 kilometer nord for Ekofiskfeltet. Statoil er operatør for King Lear med 77,8 prosent andel. Partner er Total E&P Norge med en andel på 22,2 prosent.

Letesuksess

King Lear er Statoils åttende high-impact-funn de siste 15 månedene. De andre funnene er Zafarani og Levani i Tanzania, Skrugard og Havis i Barentshavet, Johan Sverdrup i Nordsjøen og Peregrino Sør og Pao de Acucar i Brasil. Som Teknisk Ukeblad har skrevet før, var Statoil på letetoppen i fjor.

Norge er også det landet som fant mest hydrokarboner i 2011.

Les også:

Statoil finner mest i verden  

Ingen finner mer olje og gass enn Norge

Her er Statoils mest spennende brønner

Statoil endrer letestrategi  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.