OLJE OG GASS

– Både Petroleumstilsynet og Statoil så faretegnene

Hauge vil ha et sterkere Ptil.
Hauge vil ha et sterkere Ptil. Bilde: Ståle Andersen
Ole K. Helgesen
11. nov. 2010 - 14:34

Teknisk Ukeblad skriver i dag at Petroleumstilsynet allerede i mars hadde advart Statoil mot å bore på Gullfaks. Ptils fagfolk var uskre på om foringsrørene var i orden og om fagmiljøet i Statoil var tilstrekkelig involvert.

Men Statoil fulgte ikke opp disse påpekningene.

Bakgrunn: Statoil ignorerte Petroleumstilsynet

Må styrkes

Bellona-leder Frederic Hauge mener Ptil må styrkes for å sikre at Statoil følger instruksene det pålegges.

– Under selve hendelsen opplevde vi at Ptil bare henviste til Statoil på våre spørsmål. Og jeg synes det er betegnende at tilsynet ikke tar stilling til alvoret i saken før Statoil har gjennomført sin granskning. Samtidig må det understrekes at dette er en fryktelig komplisert jobb, sier han.

Statoil: – Vi har fulgt opp

Overså varslene

Hauge er svært kritisk til Statoils håndtering av hendelsen.

– Det er skremmende å se likhetstrekkene mellom Gullfaks og hendelsen på Snorre A i 2004. Varslene var der begge tilfellene, men Statoil har oversett dem. Og det er bekymringsfullt at de svakhetene Ptil påpekte etter den første brønnhendelsen i desember 2009 er de samme som førte til nesten-utblåsningen i mai. Det virker ikke som om Statoil tar Ptil alvorlig.

TU mener: LEDER: En gnist fra katastrofeSa de hadde kontroll

Senest fredag ettermiddag fortalte Statoil at boreprogrammet på Gullfaks skulle fortsette og at selskapet hadde tlstrekkelig kompetanse til jobben. Tvil om Statoils borekompetanse

Men onsdag kveld snudde selskapet etter et møte med Ptil, og utsatte alle boringer på Gullfaks A, B og C.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.