BYGG

Avtale om nye hovedvannledninger i Oslo er inngått

– En viktig milepæl, sier direktøren i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune, som har inngått en kontrakt verdt 8,7 milliarder kroner med AF-gruppen og Ghella om bygging av nye hovedledninger for drikkevann.

I dagens vannforsyning får 90 prosent av Oslos innbyggere vann fra Oset vannbehandlingsanlegg ved Maridalsvannet, en løsning kommunen fastslår er uholdbar.
I dagens vannforsyning får 90 prosent av Oslos innbyggere vann fra Oset vannbehandlingsanlegg ved Maridalsvannet, en løsning kommunen fastslår er uholdbar. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
9. feb. 2022 - 11:20

Kontrakten omfatter etablering og bygging av tunneler og all infrastruktur som skal frakte rent drikkevann fra det nye vannbehandlingsanlegget på Huseby ut til byens innbyggere. Verdien av kontrakten er på 8,77 milliarder kroner eksklusive merverdiavgifter.

Avtalen inkluderer bygging av det samlede distribusjonssystemet for drikkevann fra Huseby til Stubberud og fra Oset til sentrum. I tillegg skal det bygges nye bassenger for drikkevann på Haugerud. Kontrakten er den tredje av fire i det som er Norges største vannforsyningsprosjekt.

Hele prosjektet med å sikre vannforsyningen til Oslos innbyggere er nå beregnet til å koste 27 milliarder kroner etter at kommunen i fjor høst opplyste at det lå an til en betydelig kostnadssprekk på kjempeprosjektet.

Trygg og robust vannforsyning

– Dette er en viktig milepæl i arbeidet med å bygge en fullgod reservevannforsyning til Oslos innbyggere. Distribusjon av drikkevannet ut til innbyggerne er helt sentralt for at Oslo skal få en trygg og robust vannforsyning, sier direktør Anna Maria Aursund i Vann- og avløpsetaten.

AF-gruppen har en andel på 60 prosent av kontrakten, og dette er den største kontrakten selskapet har inngått noensinne. Aksjekursen for AF-gruppen steg 1,59 prosent onsdag formiddag.

Avtalen er inngått sammen med italienske Ghella, som er en stor internasjonal aktør blant annet med spesialitet på tunnelboring.

Har samarbeidet på Follobanen

– AF-gruppen er svært tilfreds med å ha blitt tildelt kontrakten om å bygge vanndistribusjonsnett for Oslo kommune i samarbeid med Ghella. Vi ser fram til et godt samarbeid med Oslo kommune og til å skape en trygg og sikker vannforsyning for innbyggerne i Oslo. AF og Ghella har tidligere samarbeidet på Follobanen og har begge lang og god erfaring med tunnelprosjekter, sier konsernsjef Amund Tøftum i AF-gruppen.

Hele jobben med å bygge en fullgod reservevannforsyning for Oslo kommune er delt i to samordnede prosjekter, det ene til en verdi på 15,7 milliarder kroner, mens det andre er prissatt til 9,2 milliarder.

I dagens vannforsyning får 90 prosent av innbyggerne vann fra Oset vannbehandlingsanlegg ved Maridalsvannet, en løsning kommunen har fastslått er uholdbar. Gjennom tunneler fra Holsfjorden skal vannet fraktes til Huseby, der et nytt vannbehandlingsanlegg skal bygges. 

Det nye Oslo-vannet ligger her i Hiolsfjorden. <i>Foto:  Oslo kommune</i>
Det nye Oslo-vannet ligger her i Hiolsfjorden. Foto:  Oslo kommune

Rekordkontrakten AF-gruppen nå har fått en betydelig del av, omfatter deler av begge prosjektene.

Kontrakten inkluderer alt arbeidet omfattet av Stamnettprosjektet, samt en tunnel fra Huseby til Sagene som utgjør en betydelig del av prosjekt Ny vannforsyning Oslo. Finansieringen skjer gjennom to bevilgninger fra bystyret.

Store kostnadssprekker

Byggestarten av ny vannforsyning til Oslo ble markert 18. februar i fjor. Da fyrte daværende byråd for miljø- og samferdsel Lan Marie Berg (MDG) av den første tunnelsalven i prosjektet. Siden har det oppstått flere kostnadssprekker.

Den første sprekken kom i mai. Da ble det kjent at den nye reservevannforsyningen ville bli 5,2 milliarder kroner dyrere enn først antatt. Første prisanslag var på 12,5 milliarder kroner. Det endte med at det ble fremmet mistillitsforslag mot Lan Marie Berg i Oslo byråd. Hun gikk deretter av.

30. juli i fjor ble det også klart at den andre delen av vannforsyningsprosjektet, det såkalte Stamnettprosjektet, ble anslått til å koste 9,2 milliarder kroner. Det var 7 milliarder dyrere enn det som tidligere var kjent.

I oktober i fjor anbefalte miljø- og samferdselsbyråd Sirin Stav (MDG) kommunen å gå videre med del to av prosjektet, som fra 2028 skal stå klart til å sikre vannforsyningen til byen.

På Huseby i Oslo skal en av to store tunnelboremaskiner, som skal drive den nye vanntunnelen, starte.
Les også

Tre tunnelboremaskiner skal sikre Oslo nytt drikkevann

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.