Oppdrett av fisk skal bli mer effektiv og miljøvennlig, og myndighetene ønsker å bidra til at teknologi som muliggjør vekst og forbedret drift utvikles.
Fiskeridirektoratets utviklingstillatelser skal ta tak i bransjens utfordringer med lus, miljøpåvirkning og arealutfordringer.
Den midlertidige ordningen gir selskaper gratis konsesjoner, og teknologiutvikling må derfor deles med hele næringen.
Åtte konsepter er hittil gjennom nåløyet, to av dem er i drift. Vi har tatt en titt på konseptene.
Populær ordning
104 søknader ble levert innen søknadsfristen den 17. november 2017. Hittil har åtte konsepter blitt godkjent, 42 fått avslag, syv faller innenfor ordningen med pågående avklaringer mens 47 søknader ligger til behandling.
Firmaene som har fått grønt lys er Ocean Farming AS, Nordlaks, Midt-Norsk Havbruk AS (MNH AS), Akvadesign, Marine Harvest, Atlantis Subsea Farming, NRS/Aker og Hydra Salmon Company.
Konseptene har behov for ulike mengder fisk for å teste ut konseptene. De får derfor en eller flere tillatelser. En utviklingstillatelse er begrenset oppad til 780 tonn tillatt biomasse.

- Les mer om et av konseptene som har fått tilsagn, men ønsker flere og derfor ligger til behandling: Stadionlaks
Lukkede anlegg
"Egget" til Marine Harvest og Akvadesigns "Semi-lukket anlegg i sjø" er de to konseptene uten utslipp til sjø som får støtte fra ordningen.
1. Akvadesign "Semi-lukket anlegg i sjø"
Fikk tilsagn om to utviklingstilllatelser (1560 tonn biomasse) i juli etter en klageprosess. Konseptet, som nå er i drift ved to lokaliteter, er åpen mot luft men avstengt med lukkede notposer i mot sjøen. Vann pumpes fra dybden og inn ved vannoverflaten. Utløpet i bunnen samler slam og død fisk.
2. Marine Harvest Norway AS og Hage Aqua: "Egget"
Fiskeridirektoratet vedtok å gi «Egget» seks tilllatelser i mars. Den eggformede konstruksjonen i kompositt skal driftes på eksisterende lokasjoner og har systemer for å filtrere ut slam.

Delvis lukkede anlegg
Hydra Salmon, Nordlaks Oppdrett og MNH Produksjon har merder med ulike versjoner av såkalte luseskjørt. Konseptene går ut på at luseskjørtene eller veggene i merden går ned til en dybde der lakselusen ikke trives. Luseskjørt kan også beskytte mot gjenstander som kan lage hull i merden.

3. Hydra Salmon Company og Salmar: "Produksjonstank"
"Produksjonstank" til Hydra Salmon fikk i april tilsagn om fire utviklingsstillatelser. Konseptet har "tak og vegger ned til 20 meters dybde og skal driftes ved eksisterende lokaliteter.
4. Midt-Norsk Havbruk Produksjon: "Aquatraz"
Konseptet "Aquatraz" er en rigid stålstruktur som skal driftes ved eksisterende lokaliteter. Første versjon av anlegget ble levert av Fosen Yard nylig. Anlegget har luseskjørt ned til åtte meter, og en omkrets på 160 meter.

5. Nordlaks Oppdrett: "Havfarm"
"Havfarm" er en skipsliknende åpen rammestruktur med luseskjørt på 10 meter. Det skal ligge på svai utaskjærs. NSK Ship Design er den marin-tekniske samarbeidspartneren i prosjektet. Konseptet har blitt tildelt 10 utviklingstillatelser.
Åpne anlegg

Anleggene har tradisjonelle notløsninger, men er designet for at mer eksponerte lokaliteter skal tas i bruk.
6. Norway Royal Salmon og Aker Solutions: "Arctic Offshore Farming"

Arctic Offshore Farming utvikles av Norway Royal Salmon og Aker Solutions. Tilsagnet på 7,68 utviklingstillatelser ble vedtatt i mars. Den rigide stålstrukturen, med en utvendig diameter på 79 meter, kan driftes lengre fra kysten enn konvensjonelle merder. Ved operasjonsdypgang er det nedsenkbare taknettet 10 meter under havoverflaten.
7. Atlantis Subsea Farming: "Atlantis"
Atlantis Subsea Farming ble tildelt en utviklingstillatelse i februar. Merden er nedsenket, med en flytekrage i plast og er designet for delvis eksponerte lokaliteter.

8. Ocean Farming: "Havmerden"
Salmareide Ocean Farming har startet drift på verdens største oppdrettsanlegg. Anlegget, som er forankret nordvest for Frøya, har en diameter på 110 meter og nedsenkbar høyde på 60 meter. Prosjektet ble tildelt åtte utviklingskonsesjoner i starten av 2016.


Kommentarer (1)