T2

Årets innovative kameraer

Dette får du se mer av i 2014.

Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
12. des. 2013 - 19:00

Tross mobilkameraets suverene posisjon blant hverdagsfotografene har det vært mye solid innovasjon i kamerabransjen det siste året. Vi har kikket på noen av de viktigste nyhetene i 2013, som også peker på hva vi kan forvente oss i de neste par årene.

En generell trend er å putte "speilreflekskvalitet" inn i kompakte kamerahus, stappe inn trådløsteknologi og kamuflere det hele som retro-kameraer i 70-tallsstil. Video og wifi er nå standard hos de fleste produsentene, og det er vanskelig å finne et kamera med skikkelig dårlig bildekvalitet.

Les også: Går speilrefleksen mot sin død?  

Men noen kameraer og teknologier skiller seg altså litt ut, og det er ikke helt uventet Sony og Samsung som står for noen av de største innovasjonene i år.

Det er nok ingen ulempe å ha bred erfaring fra all slags forbrukerelektronikk når moderne kameraer skal utvikles. I så måte kan vi kanskje nevne "anti-innovasjonen" Nikon Df som med sitt 70-tallsdesign og videoløse innmat skal ta fotografen "tilbake til røttene".

Men tilbake til innovasjonene:

Sony A7/A7r

Innovasjon: Fullformat, kompakt systemkamera med helelektronisk søker.

Dette kameraet kom så seint som i oktober, og er et slags speilreflekskamera uten speil. Altså et fullverdig systemkamera med fullformat-sensor og elektronisk søker.

Det er nok bare et spørsmål om tid før de mekaniske speilreflekssystemene erstattes helt av elektronikk, og nå begynner vi å se hvor det bærer.

Fortsatt er det nok likevel mange som vil foretrekke en optisk søker. Andre fordeler med Sony A7/A7r er lett vekt, gode tilkoblingsmuligheter og nyttige videofunksjoner. Ulempen er et begrenset objektivutvalg, dog utvidbart med forskjellige adaptere.

TEST: Disse kameraene gir fine sommerbilder

Samsung Galaxy NX

Innovasjon: Systemkamera med fullverdig Android operativsystem og 4G mobilnett.

Wifi har blitt svært vanlig på nye kameraer, men fortsatt må man sende bildene til mobilen for å behandle dem og legge dem på Instagram eller Facebook. Med Samsung Galaxy NX gjør man dette direkte på kameraet, uten å gå via mobilen.

Du kan til og med surfe på nettet eller sjekke mailen på dette kameraet, om du skulle føle behovet sterkt nok. Fordelen er opplagt for dem som ønsker å dele gode bilder på nettet med det samme, her er det kort vei fra knips til likes.

Ulempen er en stiv prislapp og en formfaktor ikke alle vil venne seg til.

Canon 70D

Innovasjon: Dual pixel, første stabile autofokus som fungerer med video og live view.

Alle som har filmet med speilreflekskameraer vet at fokuseringen er svært krevende. I praksis har det ikke vært hensiktsmessig å bruke autofokus under opptak, fordi det har vært treigt og ustabilt. Løsningen har vært manuell fokus eller forhåndsfokusering. Det var inntil denne sommeren, da Canon introduserte 70D. Teknologien heter dual pixel, som enkelt sagt innebærer at hvert bildepunkt også kan brukes til å bestemme fokus. I praksis betyr det dramatisk forbedret autofokus ved bruk av video og live view, en stor fordel for alle som er opptatt av dette. Ulempen med 70D er at den mangler utgang for hodetelefon, og noen vil også savne en fullformatbrikke.

TEST: Må du ha nytt kamera?

Canon 100D: Canon krymper speilrefleksen

Sony QX10/QX100

Innovasjon: Objektiv med innebygd sensor, som kobles til smarttelefon.

Trenger du å bære rundt på et komplett systemkamera, når du allerede har skjerm, minne, datakraft og internett på mobilen i lomma? Det var utgangspunktet for en av årets mest åpenbare innovasjoner.

Objektivet har innebygd sensor og minnekort, og sender informasjonen trådløst til smartmobilen.

Fordelen er altså at man får bedre bildekvalitet uten å ta med seg et fullverdig kamera. Ulempen er at det totalt sett ikke sparer plass eller er spesielt billigere, og dessuten noe kronglete i bruk. Vi antar det kommer nye og mer håndterbare versjoner.

Hva med 2014?

Det er nok trygt å regne med at samtlige av disse teknologiene vil bli videreutviklet i 2014, formodentlig i form av flere nye produkter på markedet.

Hva tror du kommer av kamerainnovasjoner i 2014? Bruk gjerne kommentarfeltet!

Les også:

Så god er iPhone 5s som kameramobil

Han står bak nestegenerasjons video

 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.